Politika

Direktno.rs

24. 09. 2021. 16:34 7

Daleko od EU, daleko od uređene zemlje, a blizu 90-tih

Od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka, naša zemlja polako, ali sigurno nazaduje. Koliko god se naprednjaci trudili da današnju Srbiju prikažu kao najjaču zemlju u regionu, više je nego jasno da smo sve dalje od EU, a sve bliže mračnim devedesetim godinama.

- Dalje smo od EU nego 2011. Dalje smo i od uređene države nego 2011. Ekonomski su nam dalje zemlje centralne i istočne Evrope nego 2011. A apsurdno, bliži smo devedesetima nego 2011. Vrhunsku politiku vodimo - napisao je Vojkan Glavinić na Tviteru. 

I zaista, već gotovo deset godina traje sistematsko nazadovanje Srbije. Od silnih obećanja da će se obračunati sa kriminalom i korupcijom, prvo prvi predsednik Vlade, zatim premijer, pa potonji predsednik države pretvorio je celo društvo u jedan veliki sistem prožet kriminalom i korupcijom.


Na scenu su polako stupile dobro poznate face iz devesetih godina, prekaljeni u Miloševićevom sistemu, koji svaki svoj postupak predstavljaju kao korak napred, a zapravo su to za Srbiju beskrajni koraci unazad. 

Ekonomija, kojom se ova vlast koliko diči spala je na puko dužničko ropstvo. Javni dug do kraja 2012. godine bio je oko 17 milijardi evra, a danas je povećan na preko 28 milijardi. Prema podacima Uprave za javni dug, trenutni dug prema Kini je oko 1,2 milijarde evra. Međutim, rebalans budžeta za 2021. predviđa јоš nešto više od dve milijarde evra zajma od kineskih banaka. Stručnjaci navode da kada se uzme u obzir sve što je obećano da se radi, taj dug bi mogao da naraste na neverovatnih 15 milijardi evra. 

Što se tiče puta Srbije u Evropsku uniju, zvanični podaci su jasni. Naša zemlja nije otvorila nijedno poglavlje već 21 mesec, odnosno preko godinu i po dana. Sve relevatne međunarodne organizacije poput Fridom hausa, Reportera bez granica, ali i Evropske komisije ukazuju na nazadovanje Srbije po pitanju vladavine prava, slobode medija, ali i demokratije u celosti.


Jasno je da ovu vlast ne interesuje ni budućnost Srbije, niti budućnost naše dece, koja je postala samo jeftini propagandni slogan pred izbore. Interesuju ih konflikti sa zemljama u regionu, skupljanje političkih poena kroz lažni nacionalni ponos, radiklaski patriotizam i sve ono što su naučili od svojih političkih očeva iz perioda građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Uz to, naravno, i lično bogaćenje onih najglasnijih patriota. 

Samo jedan napredak je neupitan. Napredak ka prošlosti u kojima su takođe lica poput Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Ivice Dačića, Jorgovanke Tabaković i ostalih vodili glavnu reč na srpskoj političkoj sceni, a sve nauštrb građana ove zemlje. I tada je narod zamajavan pričama o srpskom svetu (doduše u nešto drugačijem obliku), o velikim ekonomskim dostignućima, dobrom standardu i Srbiji kao najjačoj zemlji regiona.

Umesto toga, dobili smo ratove, sankcije, a izgubili sve ono što su radikali i socijalisti koliko "snažno" branili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati