Politika

Direktno.rs

10. 05. 2021. 20:10 0

Pokret Ljubav, vera, nada posetio Kosovo (VIDEO)

Pokret ljubav, vera, nada na čelu sa osnivačem Nemanjom Šarović posetio je istorijske znamenitosti i lokalitete na Kosovu i Metohiji.

Kako navodi Šarović, u Đakovici nema nijednog Srbina od 1999. U centru postoji manastir Uspenja Presvete Bogorodice iz XVI veka, a opasan je visokim zidovima i čuvaju ga tri monahinje.

- Uspeli smo sa dođemo do porte manastira ali nam KPS policija nije dozvolila da uđemo unutra pa smo morali da se vratimo. U Đakovici je preko puta hotela Paštrik postojala Saborna crkva Svete Trojice, ali je minirana 99 - navodi Šarović.

On objašnjava da su odmah po dolasku snaga italijanskog KFOR-a lokalni albanski ekstremisti počeli da skrnave crkvu koja se nalazi u strogom centru grada.

Pokret je posetio i manastir Budisavci kod Peći iz XIV veka, u kome žive tri starije monahinje u potpunom albanski okruženju.

- Vredni grčki mozaik Svete Trojice iznad glavnog portala je razbijen u paramparčad. Unutrašnjost crkve je zapaljena i oskrnavljena izmetom. Svuda po zidovima crkve mogli su se videti grafiti OVK i vulgarni crteži. Crkva je uništena stotinama kilograma snažnog eksploziva 24/25. jula 1999. godine, i pored stalnih apela da KFOR obezbedi ovu svetinju - objašnjava Šarović.

Sada je tu park sa spomenikom majci Terezi i, kako kaže, nema nikakvih ostataka crkve. 

Posetili su i crkvu svetih apostola Petra i Pavla u centru Istoka, preko puta je sedište UČK. U Istoku, kako navodi Šarović, živi paroh sa ženom i četiri sina predškolskog uzrasta. To su jedina srpska deca u Istoku, pored još nekoliko starijih ljudi koji tu žive

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati