Politika

Direktno.rs

22. 03. 2021. 12:16 1

"Dve trećine Vojvođana nema ispravnu vodu za piće"

U Srbiji više od 30 posto vode za piće ne zadovoljava sve neophodne standarde, a u Vojvodini je situacija još alarmantnija – reč je o čak 67% vode za piće. U isto vreme se zbog velike eksploatacije suočavamo sa smanjenim resursima kada su u pitanju podzemne vode i sa povećanjem zagađenja vode koja se koristi kao sirovina za proizvodnju pijaće vode, dok u Srbiji ne postoji dovoljno adekvatnih postrojenja za tretman otpadnih voda, a industrijske i komunalne otpadne vode zagađuju vodotokove umesto da se prečišćavaju. Ukratko, ovakvim tempom vrlo brzo ćemo ostati bez vode za piće, a reke i jezera više će ličiti na deponije nego na bogatstvo kojim se ponosimo - istakla je Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, piše u saopštenju DS.


Saopštenje prenosimo u celosti:

Srbija i dalje dočekuje Međunarodni dan voda puna protivrečnosti – s jedne strane itekako ima čime da se pohvali, jer kroz Srbiju protiču Dunav, Tisa, Sava, Drina, Morava i ima brojna jezera koja oduzimaju dah posmatračima, a s druge strane je tužna realnost da su nam i reke i obale pretvorene u deponije, da ispuštamo kanalizaciju direktno u reke i da „guramo“ planinske reke u cevi.

Ministarstvo zaštite životne sredine i ministarka Irena Vujović snose direktnu odgovornost za svaku zloupotrebu javnih resursa i sva nerešena pitanja u ovoj oblasti, a obim nastale štete biće vidljiv tek kada Aleksandar Vučić više ne bude na vlasti i kada se sprovede detaljna istraga o svim kršenjima zakona iz oblasti zaštite životne sredine, a na najvažnije funkcije budu izabrani stručni, a ne partijski podobni ljudi.

- Izuzetno je važno da se čuje glas predstavnika institucija zaduženih za praćenje nivoa zagađenja vazduha, zemljišta i vode, kao što je Agencija za zaštitu životne sredine, ali i institucija čiji je primarni zadatak odbrana prava i pravde u Srbiji. Strah i politizacija svih pitanja, pa i pitanja zaštite životne sredine, jesu uzeli maha, ali previše toga je na kocki da bismo odustali. Krenimo od strateškog pristupa rešavanju problema na reci Lim i postupanja po krivičnim prijavama u Zrenjaninu kako bi Zrenjaninci konačno dobili vodu za piće, pa hrabro nastavimo dalje. To nam je važno zbog nas i budućnosti naše dece, a značajno će nam olakšati posao i kada konačno uspemo da otvorimo Poglavlje 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine - zaključila je Dragana Rakić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati