Politika

M. Ž. [ Izvor: Otvoreni parlament ]

27. 01. 2021. 13:03 15

CIRKUS U PARLAMENTU Poslanici po zadatku: Vučića pohvalili 2.251, Đilasa pljunuli 1.141 put

Ukoliko bi strani turista kojeg zanimaju društveno-političke teme pogledao bar jedan prenos sednice Skupštine Srbije, verovatno bi pomislio da u parlamentu osim "malih partija" sede dve jake političke snage koje predvode Aleksandar Vučić i Dragan Đilas. Jedino mu, verovatno, ne bi bilo jasno zašto se Đilasovi poslanici ne javljaju za reč uprkos silnim napadima od oponenata. Međutim, kada bi neko stranom gostu ove države objasnio da u srpskom parlamentu nema opozicije i da poslanici SNS napadaju čoveka koji niti je poslanik, niti je učestvovao na izborima, sto posto bi se zapitao: "Kako je to moguće"... Eto, moguće je da poslanici vladajuće stranke čak 2.251 put pomenu Aleksandra Vučića, a da 1.141 put izgovore ime predsednika SSP-a koji nije u parlamentu, a nije ni tema zasedanja.

Prema rezultatima analize Otvorenog parlamenta, dakle, u prvih pet meseci novog saziva parlamenta, najviše je pomenut predsednik Srbije i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, a nakon njega lider vanparlamentarne Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Uz Vučićevo ime veoma često su se koristile uobičajene "SNS fraze" da je "zahvaljujući Vučiću i njegovoj mudroj politici" Srbija postigla neki uspeh, dok se uz Đilasovo ime najčešće pominjala reč "tajkun" i navodnih "619 miliona evra koje je oteo od građana".

Naravno, predsedavajući sednice nijednog momenta nisu opomenuli poslanike, niti su ih podsetili na to da ni Vučić, ni Đilas nisu tema određenog zasedanja gde bi se raspravljalo o budžetu, izmenama zakona i drugim temama. Da li treba pomenuti da nijednom nije raspravljaano o korupciji, teškoj situaciji u zdravstvu, niskim platama...

- Parlament je, makar ovih poslednjih meseci, najviše služio kao poligon za predizbornu kampanju i obračun sa neistomišljenicima koji nisu prisutni - navodi se u izveštaju Otvorenog parlamenta.

Tokom prvih pet meseci novog dvanestog skupštinskog saziva, Vučić je bio pomenut čak 1,604 puta, plus još 590 puta je pomenut sintagmom "predsednik Srbije", iako se ni jedan zakon o kojem se raspravljao nije odnosio na dužnosti predsednika ili bilo šta što bi bilo u njegovoj direktnoj nadležnosti. Sledi Dragan Đilas o kojem je bilo reči čak 1,030 puta i još 111 puta je pomenut kroz famoznih 619 miliona evra, iako je njegova Stranka slobode i pravde bojkotovala prethodne parlamentarne izbore.

Ničim izazvano, u parlamentu je 46 puta pominjano ime Gojka Đilasa, brata lidera SSP.

Od političara opozicije predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je pomenut 146 puta, predsednik Dveri Boško Obradović 60, a potpredsednica SSP Marinika Tepić 32.

"Hvala Vučiću što sam poslanik"

Na prvoj sednici Skupštine Aleksandar Vučić je pomenut čak 340 puta, a poslanici su se "zahvaljivali predsedniku" što su na toj dužnosti.

Njegovo ime, naravno, izgovarali su na svim mogućim zasedanjima.

Đilas je, takođe, u govorima poslanika predstavljen ne samo kao sadašnji lider opozicije, već i kao simbol bivšeg režima, iako je poznato da je on svojevremeno bio gradonačelnik Beograda, a ne predsednik ili premijer, pa da može da utiče na splet okolnosti širom države.

Kada su poslanici raspravljali o budžetu za 2021. godinu, 223 puta pomenuli su Đilasa, a naročito sada već antologijskih "619 miliona".

Šta bi strani turista sa početka teksta pomislio kada bi pročitao sve ove podatke? Verovatno bi mu bilo mnogo jasnije gde je došao, ali mu ne bi bilo jasno zašto državljani ove zemlje ćute na poniženja koje im priređuje državni vrh i zašto plaćaju poslanike koji parlament koriste da se "zahvale Vučiću što ih je uhlebio u skupštinsko zdanje" i da "opletu" po Đilasu jer im je tako neko rekao da treba, umesto da parlament služi svrsi kojoj bi po definiciji, Ustavu i zakonima trebalo da služi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati