Politika

M. R.

22. 01. 2021. 16:43 1

"Bez demokratije, medija, slobodnih izbora ne možemo da se odlepimo sa dna Evrope"

Bez vraćanja bar dela onoga što smo izgubili 2012, minimuma demokratije, rasprave, dijaloga, normalnih medija i slobodnih izbora nema oživljavanja institucija, vladavine prava i razvoja kojim bi se odlepili sa dna Evrope. Da vlast to može sama ne bi nas za to dno Evrope zakucala. Zato taj proces mora biti inkluzivan i uključiti sve segmente društva. I opoziciju i stručnu javnost - kaže za Direktno.rs generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić, osvrćući se na pismo koje su SSP, PSG i DS poslali poslanicima Evropskog parlamenta.

Kako je navedeno u pismu opozicije EP, dijalog vlasti i opozicije treba da počne što je pre moguće, jer veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, kao i osiguravanje njegovog sprovođenja, kao i da bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU.

- Evropski parlament je izmanipulisan u prethodnom međustranačkom dijalogu. Pošten pristup imali su samo od opozicije, koja nije učestvovala i na sastancima rekla partnerima iz Brisela da će ih prevariti. Ukoliko rezultate dijaloga bude sprovodila samo vlast, bez kontrole opozicije i monitoringa EP, sve će se završiti kao sa REM. Vlast je od 2012. na prvo mesto stavila izborni rezultat na osnovu kojeg ima pravo da gazi Ustav, zakone, institucije, vojsku, policiju, crkvu i narod. I za osam godina od demokratije i koalicionih vlada sa tesnim većinama došli smo do jednopartijskog parlamenta i hibridnog režima - rekao je Panić.

 

Kako dodaje, Evropski parlament kao odraz političke volje 450 miliona Evropljana u velikoj meri uviđa šta se u Srbiji događa.

- Političke grupe zelenih, liberala i socijaldemokrata u EP, koje čine Evropsku komisiju, izbore u Srbiji su ocenili kao nelegitimne koristeći i termine poput "ruganje demokratiji". Narodnjaci sve glasnije nastupaju protiv svog člana Viktora Orbana, tražeći njegovu suspenziju i izbacivanje, čime šalju signal da nisu spremni da u EU tolerišu režime poput mađarskog i našeg. Birači širom Evrope od svog parlamenta očekuju da u sastav EU ulaze države koje doprinose demokratiji, vladavini prava, razvoju, kulturi i znanju kontinenta. Srpski narod to može. Njegova vlast to ne ume - rekao je on.

Na pitanje od čega najviše zavisi početak dijaloga vlasti i opozicije, kaže - dijalog mnogo više od formata, datuma početka i tehničkih detalja, zavisi od toga da li će vlast shvatiti da je Srbija u Evropi 21. a ne 19. veka.

- Njihove izjave u medijima prethodnih nedelja ne obećavaju. Ismevaju opozicione inicijative, aktivnosti, drugačije mišljenje, nastavljaju sa vređanjima i ponašaju se osiono. A istina je da su najveća prepreka početku dijaloga njihove primedbe na sastav delegacije EP. Tako veliki i snažni, sakriveni iza bombastičnih naslova svojih medija uplašili su se prisustva jedne dame. Zato smo i tražili od naših partnera da dijalog počne što pre. Samo vlasti je u interesu da bude što kasniji i što kraći - smatra Panić.
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže za Direktno.rs da od Evropskog parlamenta očekuje da se posveti sprovođenju evropskih standarda u Srbiji.

- Za početak treba da bude posrednik u nalaženju mehanizama, procedura i institucionalnih rešenja koji će omogućiti građanima Srbije da glasaju na slobodnim i poštenim izborima. Bez toga nema ni vladavine prava, ni građanskih sloboda niti demokratske države - rekao je Lutovac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati