"Dijalog vlasti i opozicije za fer i slobodne izbore" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: Beta ]

14. 01. 2021. 09:00 3

"Dijalog vlasti i opozicije za fer i slobodne izbore"

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pozvao je danas vlast da organizuje okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima, čiji bi zaključci bili obavezujući, jer je do redovnih predsedničkih i beogradskih izbora, ali i najavljenih prevremenih parlamentarnih ostalo tek godinu dana.

- U cilju prevazilaženja podela u društvu Srbiji je potreban dijalog o brojnim pitanjima koje te podele prouzrokuju. Jedno od pitanja najveće važnosti jeste ono koje se odnosi na stvaranje uslova za potpuno slobodne i fer izborne uslove, koje može da se reši samo dijalogom vlasti i opozicije - naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Naveo je da je to unutrašnje pitanje Srbije i treba da se odvija bez ikakvog spoljnog mešanja i posredovanja, "sa stanovišta očuvanja ugleda i dostojanstva države davanje saglasnosti na inostrani politički uticaj na odvijanje ovog neophodnog dijaloga mora da se smatra neprihvatljivim".

- Dobar primer može da se nađe u organizovanju delimično uspešnog Okruglog stola vlasti i opozicije 1992. godine, na kome su učestvovali predstavnici vlade i brojnih opozicionih stranaka.

Jovanović je predložio da tema okruglog stola bude uloga i obaveze svih medija, posebno medija pod neposrednom državnom kontrolom, u ispunjavanju odredbi zakona o javnom informisanju i preispitivanje rada REM-a.

Takođe, predložio je da teme budu i obaveze policije i pravosudnih organa u sprečavanju, otkrivanju i sankcionisanju krivičnih dela protiv izbornih prava, utvrdjenih u glavi 15. Krivičnog zakonika i formiranje tela za praćenje izvršenja odluka Okruglog stola i toka izbornog procesa, sa jednakim brojem članova predstavnika vlasti i opozicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Kerala, Indija

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati