"Da li su stručni samo oni lekari koji su podržali Vučića?" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

01. 12. 2020. 15:15 0

"Da li su stručni samo oni lekari koji su podržali Vučića?"

"Da li su stručni samo oni lekari koji su podržali Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2017. godine, a svi drugi to nisu? Da li je plan borbe protiv nove zarazne bolesti dobro napravljen? Zašto svaki doktor koji iskaže drugačije mišljenje postaje neprijatelj režima i njemu naklonjenih medija? Zašto građani više ne veruju Kriznom štabu? Koliko pacijenata koji boluju od drugih bolesti ne dobija pravovremeno lečenje zbog preopterećenosti sistema? Da li su zdravstveni radnici u Srbiji pred "pucanjem"?", pitao je lider Dveri Boško Obradović.

- Da li je Krizni štab u stvari "smokvin list" za nesposobnost Vlade Srbije i njenog patrona? Zašto je samo medicinski tj. "stručni" deo Kriznog štaba pod lupom javnosti, kad su njegovi članovi i ministri vojske, policije, zdravstva, građevinarstva, predsednik Vlade? Da li je vlast svesna koliko se običan narod i zdravstveni radnici osećaju napuštenim i da li baš oni treba da plate cenu za najveći BDP u Evropi? Da li su svesni da onaj ko žrtvuje zdravlje da bi zaradio novac, na kraju sve zarađeno potroši na lečenje? Koliko je i koliko će ova pandemija izazvati psihijatrijskih oboljenja i svih drugih vrsta promena ponašanja koje već sada postaju novi problem u međuljudskim odnosima i potencijalna socijalna bomba u budućnosti? - niz je pitanja na koje je lider Dveri danas zatražio odgovore.

Obradović je pored ovih pitanja apelovao i na Ministarstvo zdravlja da čuje glas stručnjaka koji nisu deo Kriznog štaba i imaju drugačije mišljenje koje bi moglo da pomogne. Tim povodom on je ponudio sedam mera za spas srpskog zdravstva.

1. Promena sastava Kriznog štaba i povratak poverenjenja građana u državu i struku;

2. Hitno zapošljavanje novog medicinskog osoblja;

3. Bitno povećanje plata zaposlenih u zdravstvu;

4. Posebni nagradni bonusi za one koji rade u kovid sistemu;

5. Beneficirani radni staž za sve zaposlene za period proveden u kovid sistemu rada;

6. Uključenje privatnog zdravstva u borbu protiv nove zarazne bolesti i posebno lečenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti koji zbog preopterećenosti sistema ne mogu da dođu na red i dobiju odgovarajuću medicinsku uslugu u državnom zdravstvu. Svi ovi medicinski pregledi, intervencije i druge usluge u privatnom zdravstvu treba da budu refundirane iz RFZO;

7. Promena retorike na medijima u cilju slanja poruka javnosti koje nisu kontradiktorne, koje važe za sve, koje pružaju utehu, emituju sigurnost i optimizam i pozivaju na solidarnost.

- Podsećamo javnost da već preko 20 dana iznosimo javno ove konstruktivne i konkretne predloge kako da se poboljša borba protiv nove zarazne bolesti, ali da vlast nema sluha da ih čuje. Ne može biti pomaka na bolje dok u Krizni štab - u koji više niko nema poverenja - ne budu uključeni drugi, nekompromitovani stručnjaci koji nisu deo režimske propagande i nisu članovi bilo koje političke stranke. Poseban je problem što ovakav Krizni štab u našem zakonskom sistemu ne postoji i što su njegovi članovi tek nedavno zvanično imenovani od strane Vlade, čime smo došli u situaciju da su o životu i smrti u državi odlučivali oni koji na to nisu imali nikakvo zakonsko pravo. Ostaje i pitanje njihove krivične odgovornosti za lažiranje broja novozaraženih i umrlih zbog održavanja lažnih izbora, što apsolutno ne sme biti zaboravljeno - naglasio je Boško Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati