Politika

Direktno.rs

01. 12. 2020. 15:15 0

"Da li su stručni samo oni lekari koji su podržali Vučića?"

"Da li su stručni samo oni lekari koji su podržali Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2017. godine, a svi drugi to nisu? Da li je plan borbe protiv nove zarazne bolesti dobro napravljen? Zašto svaki doktor koji iskaže drugačije mišljenje postaje neprijatelj režima i njemu naklonjenih medija? Zašto građani više ne veruju Kriznom štabu? Koliko pacijenata koji boluju od drugih bolesti ne dobija pravovremeno lečenje zbog preopterećenosti sistema? Da li su zdravstveni radnici u Srbiji pred "pucanjem"?", pitao je lider Dveri Boško Obradović.

- Da li je Krizni štab u stvari "smokvin list" za nesposobnost Vlade Srbije i njenog patrona? Zašto je samo medicinski tj. "stručni" deo Kriznog štaba pod lupom javnosti, kad su njegovi članovi i ministri vojske, policije, zdravstva, građevinarstva, predsednik Vlade? Da li je vlast svesna koliko se običan narod i zdravstveni radnici osećaju napuštenim i da li baš oni treba da plate cenu za najveći BDP u Evropi? Da li su svesni da onaj ko žrtvuje zdravlje da bi zaradio novac, na kraju sve zarađeno potroši na lečenje? Koliko je i koliko će ova pandemija izazvati psihijatrijskih oboljenja i svih drugih vrsta promena ponašanja koje već sada postaju novi problem u međuljudskim odnosima i potencijalna socijalna bomba u budućnosti? - niz je pitanja na koje je lider Dveri danas zatražio odgovore.

Obradović je pored ovih pitanja apelovao i na Ministarstvo zdravlja da čuje glas stručnjaka koji nisu deo Kriznog štaba i imaju drugačije mišljenje koje bi moglo da pomogne. Tim povodom on je ponudio sedam mera za spas srpskog zdravstva.

1. Promena sastava Kriznog štaba i povratak poverenjenja građana u državu i struku;

2. Hitno zapošljavanje novog medicinskog osoblja;

3. Bitno povećanje plata zaposlenih u zdravstvu;

4. Posebni nagradni bonusi za one koji rade u kovid sistemu;

5. Beneficirani radni staž za sve zaposlene za period proveden u kovid sistemu rada;

6. Uključenje privatnog zdravstva u borbu protiv nove zarazne bolesti i posebno lečenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti koji zbog preopterećenosti sistema ne mogu da dođu na red i dobiju odgovarajuću medicinsku uslugu u državnom zdravstvu. Svi ovi medicinski pregledi, intervencije i druge usluge u privatnom zdravstvu treba da budu refundirane iz RFZO;

7. Promena retorike na medijima u cilju slanja poruka javnosti koje nisu kontradiktorne, koje važe za sve, koje pružaju utehu, emituju sigurnost i optimizam i pozivaju na solidarnost.

- Podsećamo javnost da već preko 20 dana iznosimo javno ove konstruktivne i konkretne predloge kako da se poboljša borba protiv nove zarazne bolesti, ali da vlast nema sluha da ih čuje. Ne može biti pomaka na bolje dok u Krizni štab - u koji više niko nema poverenja - ne budu uključeni drugi, nekompromitovani stručnjaci koji nisu deo režimske propagande i nisu članovi bilo koje političke stranke. Poseban je problem što ovakav Krizni štab u našem zakonskom sistemu ne postoji i što su njegovi članovi tek nedavno zvanično imenovani od strane Vlade, čime smo došli u situaciju da su o životu i smrti u državi odlučivali oni koji na to nisu imali nikakvo zakonsko pravo. Ostaje i pitanje njihove krivične odgovornosti za lažiranje broja novozaraženih i umrlih zbog održavanja lažnih izbora, što apsolutno ne sme biti zaboravljeno - naglasio je Boško Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati