Politika

Direktno.rs

16. 10. 2020. 12:48 7

Đilas: Na današnji dan dug Srbije 27 milijardi evra, a sa budućim zaduženjima biće 50,4!

Od 2012. do 2020. režim Aleksandra Vučića je zadužio Srbiju još 12 milijardi evra. Na današnji dan naš ukupan dug je 27 milijardi. Postavlja se pitanje na šta je potrošeno tih 12 milijardi - rekao je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.


- Srbija zaista duguje, odnosno dugovaće kad povučemo sve pare za koje smo potpisali ugovore ili se javno obavezali čak 50.4 milijarde evra - naveo je Đilas i dodao da je to dug uz obećanje da će Srbija graditi autoputeve uz pomoć stranih investitora.

Vučićev režim je zadužio, prema Đilasovoj računici, svakog građanina za 5.040 evra, a svaku porodicu 15.120 evra. Naš dug je veći i od našeg trenutnog bruto domaćeg proizvoda.

- Svi vladari u Srbiji, počevši od Obrenovića preko dinastija Karađorđevića, komunista, Tita, Miloševića i zaključno sa Borisom Tadićem su državu zadužili 15 milijardi evra. Tim parama je građena infrastruktura, modernizovana Srbija - naveo je Đilas.

Srbiju je najviše zadužio upravo režim koji je trenutno na vlasti.  

- U ovom trenutku se država Srbija kroz razne međunarodne ugovore, sporazume ili javna obećanja zadužila za još 21 milijardu evra. Ukupno 48 milijardi evra, a još tu računajte i 2,4 i za auto-puteve - rekao je danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Najpovoljniji krediti su, kako je objasnio Đilas, uzeti od EBRD-a, Svetske banke i Evropske investicione banke i oni iznose jednu milijardu.

Svi ostali krediti od nepoznatih finansijera iznose čak 20 milijardi.

- Mi ćemo platiti 800 miliona evra Kineze. Ako se prijavimo evropskoj komisiji, oni će platiti 85 odsto troškova izgradnje, a cena neće preći 600 miliona na otvorenom tenderu. Evropa daje 510, to znači da bi mi platili samo 90 miliona evra - rekao je on.

Đilas je napomenuo da ćemo Linglongu dati 76 miliona evra, da bi otvorili fabriku u Zrenjaninu.

- Zamislite da je taj novac dat poljoprivrednim gazdinstvima - rekao je Đilas i dodao da će vraćanje svih ovih dugova biti težak posao za građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati