"Srbija pati od ozbiljnog manjka demokratije" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

14. 10. 2020. 18:31 1

"Srbija pati od ozbiljnog manjka demokratije"

"Srbija pati od ozbiljnog manjka demokratije i to se ne može opravdati i pokriti ekonomskim napretkom i nastavkom dijaloga Beograda i Prištine", poručila je Kati Piri, potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na konferenciji "Više od izveštaja: Šta stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama", u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Piri je istakla da Srbija mora da obezbedi da proevropska posvećenost bude praćena osnovnim reformama, ali i izjavama lidera, dodajući da EU očekuje da će nova vlada na tome i raditi.

Ona je rekla da je zabrinuta kada vidi dešavanja u određenim državama EU, ali i to što se taj populizam širi i nalazi saveznike i na Zapadnom Balkanu.

- To je borba koja se vodi i unutar EU. Sada se nalazimo u toku jedne od najvažnijih bitki, jer postavlja se pitanje da li možemo da finansiramo vlade koje ne rade u korist građana,u kojima se bogate oni ili njihove kompanije, što se dešava u Poljskoj i Mađarskoj - rekla je Piri, a prenosi European Western Balkans.

Prema njenim rečima, ključno je da zemlje kandidati ne skrenu pogled od kvaliteta demokratije.

- Na to stalno podsećamo i komesara Varheljija. Stoga, bilo je vrlo čudno kada pročitate izveštaj o Srbiji koji odslikava stvarnu sliku stanja u državi, ali ako slušate Varheljijev govor, tu sliku nećete dobiti - rekla je Piri.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine najvažniji za put Srbije ka EU, ona je ocenila da Srbija ne može da otvori novo poglavlje, a da se pre toga ne bavi ozbiljnim problemima u poglavlju 23 i 24.

- Poglavlja 23 i 24 u praksi podrazumevaju liberalnu demokratiju i vladavinu prava. To je povezano i sa dijalogom. Ako imate demokratsku Srbiju imaćete i dijalog između Srbije i Kosova. Za dobrobit građana Srbije, vlada bi trebalo da se trudi da ostvari taj napredak - rekla je ona.

Piri je istakla da je izveštaj signal da Srbija ne treba da nastavi kao do sada i da moraju da se preformulišu promene koje se moraju izvršiti pre nego što se nastavi sa otvaranjem poglavlja.

Govoreći o investicionom paketu koji je došao zajedno sa izveštajem Evropske komisije, Piri je rekla da EU mora obezbediti jasno upravljanje u uslove upravljanja dodeljenim sredstvima.

- Ono što najmanje želimo jeste da pročitamo za nekoliko godina u medijima da je novac bio korišćen u interesu kompanija bliskih vladajućoj stranci, umesto na dobrobit srpskog naroda i to ćemo nadgledati.

Poručila je i da je važno da EU u Srbiji ima jakog demokratskog saveznika u regionu.

Sonja Stojanović Gajić, koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 24 i članica Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku istakla je da se ocena za Srbiju u poglavlju 24 ne menja već četiri godine.

- Pored toga, ocene su nam lošije u odnosu na Crnu Goru, ali čak i na Albaniju i Severnu Makedoniju, koje nisu još otvorile ovo poglavlje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, srpska policija jedna je od najtraženijih partnera evropskih policijskih službi, tako da problem u Srbiji nije u znanju i stručnosti.

- Nije problem u znanju i stručnosti, ali ono što nedostaje je da se njima ne dozvoljava da rade svoj posao u skladu sa pravilima struke. Najveća zamerka Evropska komisija je da ni tužilaštvo ni policija nisu operativno nezavisni - rekla je Stojanović Gajić.

Ona je objasnila da to znači da onda i kada oni imaju neka saznanja, tu istragu može saustaviti ministar.

- Ni zakoni ni praksa ne omogućavaju da tužilaštvo i policija rade svoj posao kako treba. To za posledicu ima selektivnu pravdu i nejednaku bezbednost za sve - rekla je Sonja Stojanović Gajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Slavski špijuni

Zoran Živković [23.11.2020.]


Video dana

Ostade bez kreveta...

Anketa

Ko će pobediti koronu?

Rezultati