Politika

Direktno.rs

26. 09. 2020. 18:17 1

"Dveri" izdale proglas u pet tačaka

Pokret Dveri predstavio je svoj novi politički proglas „Promena sistema – sigurnost za sve“ u pet tačaka koji je najavljen kao „novi iskorak u daljem samostalnom delovanju tog pokreta do sledećih izbora koji će biti moderan i dinamičan glas političkog konzervativizma i hrišćanske demokratije“.

- Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti. Ključna reč je PROMENA SISTEMA i uređenje države i institucija koje nikada više neće zavisiti od jednog čoveka (lidera, vođe…) niti od drugih izmena u izvršnoj vlasti - stoji na početku proglasa Srpskog pokreta "Dveri".

Novi sistem, objašnjava se, znači da zakon i pravila moraju da važe za sve isto i da ne sme biti nikoga ko je iznad Ustava, zakona i institucija.

- Pored našeg postojećeg programa koji je na snazi, mi kreiramo i nove političke ideje koje ćemo izneti u ovom Proglasu, pozivajući na dijalog kako građane, tako i sve učesnike u javnom društvenom i političkom životu. Bitno nam je da građani znaju i upamte sledećih 5 principa:

1. TI ODLUČUJEŠ! (Obnova demokratije)

Naš veliki društveni problem je odsustvo veće uključenosti građana u politiku. Više nego ikad potrebna nam je participativna demokratija, stvarno uključivanje građana u politiku i svest o tome da „mi odlučujemo“. Bez obnove demokratije nema povratka normalnom političkom životu niti stvaranja institucija društva i države u kojima će vladati sigurnost za sve građane. Zato predlažemo otvaranje javne rasprave o sledećim smernicama za obnovu srpske demokratije:

- Institucijama izbornog sistema uticati na konsolidovanje stranačko-političkog sistema koji nužno podrazumeva njegovo pojednostavljivanje i ukrupnjavanje;
- Osnažiti vezu između izabranih narodnih poslanika i birača.
- Geografska reprezentativnost Parlamenta mora biti adekvatnija i pravičnija.
- Preobražaj političke kulture u pravcu razvijanja demokratičnosti unutar i između političkih partija.
- Ustanovljavanje stabilnih i delotvornih vlada koje su zasnovane na većini u biračkom telu, jer se jedino na takav način obezbeđuje legitimnost čitavog političkog poretka.

2. TI KONTROLIŠEŠ! (Pravna odgovornost)

Pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Potrebna nam je vladavina zakona,va ne moćnih i nedodirljivih pojedinaca. Što je nezavisnije pravosuđe – to je izvesnija pravda. Da bi došlo do sigurne vladavine prava potrebni su nam novi mehanizmi za konačno ostvarenje pravde u Srbiji i svaku vrstu odgovornosti. Na prvom mestu i za primer to mora biti odgovornost nosilaca javnih funkcija za kršenje zakona, pronevere, pranje para, kriminal i korupciju:

- Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje
- Novi zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine
- Krivična odgovornost: zatvorska kazna
- Finansijska odgovornost: novčana kazna
- Imovinska odgovornost: oduzimanje nezakonito stečene imovine
- Lustracija: zabrana obavljanja javne funkcije na duži vremenski period.
- Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru i otpuštanje svih onih sa lažnim diplomama i zvanjima.
- Oduzimanje akreditacije i zabrana rada lažnih fakulteta koji prodaju diplome i zvanja.

3.TI ČUVAŠ! (Za zeleni patriotizam i novo selo)

Zelena akcija Dveri smatra da je potrebno uspostaviti novi, zeleni društveni ugovor u Srbiji ipredlaže dugoročno uvođenje zelenog patriotizma u institucije, obrazovanje i medije kroz formiranje jedne vrste „zelene kulture“ života u Srbiji.

4. TI ŽIVIŠ (Za novi grad po meri čoveka i porodice)

Srpski pokret Dveri ističe da građani imaju „prava na grad“, što uključuje poslove promišljanja i odlučivanja o gradu u kome se živi, nove urbane strategije, očuvanje arhitektonskog nasleđa i kulturne memorije grada, kao i kreiranje novih urbanih identiteta.

U novom gradu niko ne sme da bude zaboravljen, gladan, bez struje i vode, kao i osnovne zdravstvene i socijalne zaštite, niti mu može biti oduzet porodični dom. Novi grad je prostor nove socijalne solidarnosti.

5. TI OSTAJEŠ (Ovo je zemlja za nas – ovo je zemlja za svu našu decu)

Ostati ovde da bismo napravili državu u kojoj mi odlučujemo, mi kontrolišemo, mi čuvamo i mi živimo. I zato ostajemo ovde – da promenimo sistem i da uživamo u plodovima tog lepšeg života u uređenoj zemlji”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati