Bora Novaković: Novi Sad je postao Medeljin Andreja Vučića | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Velimir Perović

25. 09. 2020. 05:03 4

Bora Novaković: Novi Sad je postao Medeljin Andreja Vučića

Gospodar svih političkih procesa i donosilac ključnih odluka u Novom Sadu i Vojvodini je Andrej Vučić. Stvorio je paralelni sistem u kom predsednici opština i direktori samo pravno osmišljavaju njegove kriminalne marifetluke. Miloš Vučević je Forest Gamp SNS-a, samo što mu Andrej Vučić ne govori "trči, Miloše, trči" nego "kradi, Miloše, kradi", a on to i radi – kaže u intervjuu za Direktno.rs Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada, samo nekoliko sati posle pokušaja njegovog hapšenja jer je sinoć lepio plakate na kojima je lik Miloša Vučevića.

Novaković kaže da je Novi Sad, od mirnog i bezbednog mesta, postao sigurna kuća i eldorado za kriminalce svih vrsta. Prema njegovim rečima najveći kriminal u Novom Sadu jeste sprega Andreja Vučića i Miloša Vučevića sa kompanijom "Galens" u vlasništvu Nebojše Petrića iz Prijepolja, koji je blizak sa novim načelnikom novosadske policije Slobodanom Mališićem. Novaković ističe da to osnovanim čini sumnju da posao načelnika Mališića neće biti da otkriva nego da zataškava kriminal.

Da li je ponovnim izborom Miloša Vučevića Novi Sad dobio stvarnog gradonačelnika ili će on i dalje, kako ste ranije tvrdili, biti formalni gradonačelnik?

- U zanatskom i intelektualnom smislu Miloš Vučević je podkapacitiran dečko. U Novom Sadu nije nikakva tajna da je završio gimnaziju u Bačkom Petrovcu, jer prosekom ocena nije mogao da upiše ni jednu solidnu srednju školu u Novom Sadu. Iz vizure centrale SNS-a, on je sve svoje mane pretvorio u vrline: poslušan, snishodljiv, lojalan i koristoljubiv. Dakle, idealan za manipulaciju!

Ko zaista upravlja Novim Sadom?

- Faktički gospodar svih političkih procesa i donosilac ključnih odluka u Novom Sadu i Vojvodini je Andrej Vučić. Stvorio je paralelni sistem u kom predsednici opština i direktori samo pravno osmišljavaju njegove kriminalne marifetluke. Miloš Vučević je Forest Gamp SNS-a, samo što mu Andrej Vučić ne govori "trči, Miloše, trči", nego "kradi, Miloše, kradi" - on to i radi! Novi Sad je zgrožen činjenicom da su njegovi najbliži saradnici Slobodan Milić Bocara i Srđan Kružević - dva opskurna gradska lika. Porodična firma Slobodana Milića Bocare, "ES Kapital 2013 d.o.o" gradi dva naselja u Novom Sadu ukupne vrednosti preko 40 miliona evra. Kleptomanija je deminutiv za pljačku koju čine Andrej Vučić i Miloš Vučević sa svojim saradnicima.

Možete li da to ilustrujete konkretnim primerima?

- Primera je bezbroj! Navešću vam samo kako su pogodovali kompaniji "Galens" u vlasništvu Nebojše Petrića, prilikom gradnje Pupinove palate. Prvobitan urbanistički projekat je planirao kaskadni izgled zgrade, tako što je u čeonom delu omogućena gradnja do pet spratova, kula od četriri sprata i kraj zgrade koji se spuštao na tri sprata. Promenili su projekat i omogućili da u čeonom delu umesto pet grade osam spratova, kulu od četiri sprata su "digli" na 12 spratova, a zadnji deo od tri sprata su podigli na 11 spratova! Tako je "Galens" od planiranih 18.000 kvadrata, dobio mogućnost da gradi 31.000 kvadrata. Dakle, dodatnih 13.000 kvadrata. Pošto je Pupinova palata u centru Novog Sada cena kvadratnog metra je minimalno 2.000 evra. Računica je jednostavna: na račun “Galensa” dodatno se slilo preko 26 miliona evra! Policija, tužilaštvo i BIA znaju tačan iznos koliko su na ruke primili Andrej Vučić i Miloš Vučević od ovog posla. Nažalost, dok je ove vlasti to neće biti procesuirano.

Da li je Aleksandar Vučić upoznat sa tim korumptivnim dešavanjima?

- Upoznat?! Zaboga, pa on je inspirator i organizator te kriminalne organizacije. Nema vremena jedino da bude i izvršilac, bar ne neposredan. Obzirom na obim korupcije u državi Andrej i Aleksandar Vučić su van svake sumnje najveći kriminalci u ovom delu Evrope.

Mislim da malo preterujete. Elem, koliko je Novi Sad bezbedan grad?

- Novi Sad ima ravničarski mentalitet, mirnih, umerenih, odmerenih i smernih ljudi. Neka vrsta panonske letargije. Nažalost, Novi Sad ne liči na sebe. Samo u poslednjih godinu i po dana desilo se pet nerazjašnjenih ubistava. Maloletnička delikvencija cveta, a droga je trenutno najdostupnija u celoj državi. Pritom nas stalno zasipaju statistikom, koja je protivna zdravom razumu. Novi Sad je od mirnog i bezbednog mesta postao sigurna kuća i eldorado za kriminalce svih vrsta.

U kojoj meri u Novom Sadu postoji sprega između mafije i gradskih, odnosno, državnih organa?

- Postojanje organizovanog kriminala po definiciji podrazumeva saglasnost i saradnju države i mafije. Između SNS-ove elite i kriminalaca postoji jednostavan dogovor: mi vama kupujemo kapilarne glasove, a vi nama obezbedite policijsku zaštitu i poslove. Nigde tako obuhvatno, intenzivno i sistematično nisu kupovani glasovi kao u Novom Sadu i Vojvodini. Samo u Novom Sadu je kupljeno preko 20.000 glasova. Zauzvrat, kriminalcima je omogućeno da preko "svojih" firmi, registrovanih na tuđa imena dobijaju poslove, uglavnom kao podizvođači da stvar ne bi bila vidljiva već na prvi pogled.

Ko su najznačajniji kriminalni "stubovi" u Novom Sadu i Vojvodini?

- Svetska organizacija koja prati tokove prljavog mafijaškog novca sa sedištem u Ženevi uvrstila je Novi Sad na svoju mapu, kao jedno od najznačajnijih čvorišta za pranje prljavog novca u ovom regionu i to iz tri razloga. Prvi razlog je procena da je Novi Sad postao značajno sedište narko mafije. Drugo, u Novom Sadu se po mišljenju te organizacije peru ogromne količine prljavog novca u građevinarstvu i stanogradnji i napokon puno nelegalno stečenog novca se koristi za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Tako da trenutno i pored recesije i realnog pada životnog standarda cene stanova vrtoglavo rastu, a cena poljoprivrednog zemljišta je otišla u nebo.

Osim u Novom Sadu, u kojim je još vojvođanskim gradovima mafija razgranala svoje poslove pomoću vlasti?

- Tamo gde je novac tamo je i mafija. Pre svega to su Subotica i Pančevo. Bivši gradonačelnik Subotice i ne krije da u Morinju na crnogorskoj obali ima apartmane u vrednosti od nekoliko miliona evra, dok Pančevom haraju kriminalne grupe kojima upravlja Branko Malović, koordinator SNS za Južni Banat.

Ima li Novi Sad svoje "Beograde na vodi"?

- Nažalost  - da! Lokalna vlast je odlučila da gradi "Novi Sad na vodi" tako što bi pomerila nasip 500 metara u korito Dunava, u dužini od 4,5 kilometara i time dobila oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta na obali reke. To je praktično potez Ribarskog ostrva, Brodogradilišta, Mornarice, Šodroša i Kameničke ade. Bez sumnje najlepši deo dunavske obale. Cena kvadratnog metra stana na ovom potezu u zavisnosti od položaja i lokacije bi varirala od 2.500 - 4.000 evra. Zato je ovo trenutno najveći posao organizovanog kriminala u državi. Međutim, ovaj projekat već sada izaziva bar pet problema.

Koji su problemi u pitanju?

- Prvi je međunarodni problem. Naime, sužavanjem protočnosti Dunava i ubrzavanjem vodnog toka na tom delu reke, vi zadirete u pitanje saobraćajnih koridora i Dunavska komisija sa sedištem u Budimpešti će svakako pitati šta to i zašto to radite. Drugi je bezbednosni problem, jer pomeranjem nasipa 500 metara u korito Dunava, vi stvarate novi nasip od betonskih konstrukcija koji će u slučaju velikog plavnog talasa funkcionisati kao veštačka barijera koja vodu vraća prema Adicama, Kamenjaru, Telepu, Veterniku i Futogu sa realnom opasnošću da poplavi ta mesta. Treći problem je ekološki. Ribarsko ostrvo, Šodroš i Kameničke ada su pluća Novog Sada sa preko 130 hektara šume i nedirnute prirode. To je novosadski Central park! Na tom potezu građani Novog Sada žele sport, rekreaciju, šetnju, opuštanje, meditaciju i uživanje, a ne nove stambene objekte. Peti problem je čista korupcija. Na mestu sadašnjeg Brodogradilišta koje je kupila, gle čuda, kompanija "Galens", predviđen je kompleks zgrada od 20 spratova. To je sramotno i kriminalno. Siguran sam da ovaj projekat ogromna većina Novosađana ne želi.

Šta radi policija, tužilaštvo i razne inspekcije? Prema vašim tvrdnjama ispada da je Novi Sad pistao nalik Čikagu iz dvadesetih godina prošlog veka, gde mafija sve kontroliše?

- Uznemirujuća i šokantna scena lomljenja ruke ispred kladionice MaxBet nažalost više liči na Medeljin Pabla Eskobara, nego na Čikago Al Kaponea. Užasno uvredljivo, pa i ponižavajuće deluje činjenica da pored brojnih profesionalaca u gradskoj policiji, po treći put zaredom na čelu novosadske policije dolazi čovek koji nije stručno i profesionalno stasavao u Novom Sadu. Naprotiv, iz direkcije policije za prvog čoveka PU Novi Sad planiraju Slobodana Mališića, koji Novi Sad nije video ni na razglednici! Njegovo postavljenje dodatno kompromitantnim čini činjenica da se još iz rodnog Prijepolja poznaje i ima lično dobar odnos sa vlasnikom kompanije “Galens” Nebojšom Petrićem. Naravno, nije problem što su oni iz istog mesta, problem je njihov blizak odnos koji ne garantuje ni minimum profesionalne distance bez koje je nezamisliv policijski posao. Najveći kriminal u Novom Sadu i jeste sprega Andreja Vučića i Miloša Vučevića sa kompanijom “Galens”. To osnovanim čini sumnju da posao Mališića neće biti da otkriva nego da zataškava krimimal.

Šta znate o slučaju prebijanja Miljana Mandića?

- Sve je kristalno jasno! Da je tužilaštvo htelo da reši slučaj, mogli su za 15 minuta da uhapse Ivana Kontića, ali nisu jer se pravda selektivno primenjuje. 

Da li neko blizak vlastima štiti Ivana Kontića?

- Uz malo cinizma moram da kažem da tužilaštvo i policija ne mogu da uhapse Ivana Kontića, jer znaju gde se krije. Kontić je jedan od mnogobrojnih kriminalaca koji su kupovali glasove za SNS. Tužilaštvo i policija nikog ne hapse pre nego što provere da li je lice koje čini krivično delo u hijerarhiji SNS ili je blisko vrhuški. Dakle, rutinski su mogli da privedu Kontića isto veče, a evo on je već mesec dana na slobodi.

Kako građani Novog Sada doživljavaju sve što im se dešava u gradu?

- Građani su zgroženi i uplašeni. Novi Sad pamti bezbednosnu kulturu i pravnu sigurnost, koja je ovaj grad činila jednim od najmirnijih i najsigurnijih gradova u državi. Građane, ne brinu toliko ekcesi i krivična dela kojih će uvek u manjoj ili većoj biti, građane brine ono što se vidi iz aviona, a to je sprega vlasti i kriminala.

Kako biste uporedili život u Novom Sadu danas i pre 20 - 30 godina?

- Što bi mi u Novom Sadu rekli - ni nalik! Aktuelna vlast je uspela nešto što je pre nje bilo nezamislivo: Novi Sad je zapušten i neuredan! Nije problem u novcu i budžetu, nego u profesionalnosti, posvećenosti, brižnosti i dozvolite mi malo patetike - ljubavi za ovaj grad!

Može li u Vojvodini doći do promena na narednim izborima?

- Ne bih da raspirujem optimizam protivno činjenicama. Obično se pogrešno procenjuje da je Vojvodina rasadnik liberalizma i demokratije. To nije tačno. Zato bih bio oprezni optimista. Promena je, naravno moguća, ali strpljivim, upornim i sistematskim radom pre svega na uspostavljanju ozbiljne i teritorijalno ravnomerno razvijene stranačke infrastrukture.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Katanom na lopticu 161 km/h

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati