Politika

[ Izvor: N1 ]

22. 09. 2020. 13:26 0

Grenel: Reči na papiru nisu dovoljne, sve dok se ne otvore radna mesta

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, izvršni direktor Koorporacije SAD za finansiranje razvoja Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići saglasili su se na konferenciji za novinare posle sastanka u Beogradu da je Vašingtonski sporazum doneo prekretnicu, jer je fokus sa politike okrenuo na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, što će sve doneti stabilnost regionu.

 

U rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu održani su razgovori privrednih komora Srbije, Kosova i američke razvojne finansijske korporacije.

Ričard Grenel je poručio da "smo ovde jer je (američki predsednik) Donald Tramp verovao u privatni sektor, da se privreda stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta".

- Narodu Srbije su data mnoga obećanja, a mi hoćemo da nas smatrate odgovornima za ovo... Mi verujemo u snagu privatnog sektora, imamo u SAD ljude poput Adama Bolera koji su došli iz privatnog sektora, doneli tu inovaciju. Vlada treba da shvati kako privreda može da cveta. Vlada ne otvara radna mesta, to radi privatni sektor - istakao je Grenel..

- Ono što smo uradili u Vašingtonu deluje veliko i jeste veliko, ali nismo završili posao. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne, sve dok se ne otvore radna mesta, i da porodice ostanu u ovom regionu i otvore put novim porodicama - dodao je on.

Ambasador SAD je izjavio da je današnji sastanak delegacija signal snage vašingtonskih sporazuma, koji su potpisani u Beloj kući.

 

- Oni su sad došli do novog sporazuma da unaprede trgovinu, komunikacije i da se poboljša životni standard ljudi u regionu - poručio je Godfri.

Marko Čadež je rekao da je danas osnovan zajednički akcioni tim, "ne Priština i Beograd pojedinačno, već zajednički tim", koji će se baviti podrškom implementaciji upravo onoga što je potpisano u Vašingtonu, "da vidimo kako privatni sektor može da pomogne realizaciji".

Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova naglasio je da "posle dugo vremena možemo u Beogradu i Prištini da govorimo o biznisu, jer su nas brojne političke teme preplavile, nisu donosile boljitak regionu, nisu otvarale radna mesta".

- Postoji zalet za obe strane da zajedno rade, da otvaraju nova radna mesta i stvaraju nove projekte koji će poboljšati život i privredu u regionu - kazao je Rukići.

Adam Boler istakao je da je "ovo prva zajednička izjava zvaničnika Beograda i Prištine", navevši da "želi da oda priznanje i Kosovu i Srbiji što su se odlučili za narod, a ne za politiku".

On je dodao da ako "damo snagu ekonomskom sektoru, kako smo to danas učinili, ovaj region će rasti i to će sve biti pokretač privatnog sektora".

On je ponovio da je danas stvoren tim, radna grupa koja će biti usmerena na ono što je realizacija Vašingtonskog sporazuma a odnosi se na oblasti infrastrukture, IT-a, digitalizacije, energetike...

- Dok ovde pričamo deo američke delegacije razgovara sa firmama o konkretnim projektima - rekao je Beler i dodao da je deo tih razgovora, između ostalog, vezan za infrastrukturu a deo za oblasti zastale zbog kovida, kao što su avionske i trgovinske veze.

Na kraju zajedničkih izjava, prvih tokom dvodnevne posete američke delegacije Srbiji, Čadež i Rukići su se srdačno rukovali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati