Politika

Direktno.rs

17. 09. 2020. 13:42 2

Đilas: Najveće srpske kompanije se dodatno zadužuju jer nemaju ni za plate!

Potpisuju ugovore sa Kinom, a ostavljaju naša preduzeća bez posla. Ne finansiramo srpsku građevinu, već kinesku, tursku. Naše kompanije Telekom, EPS, Železnica, u kojima radi 80.000 ljudi, prave ogromne gubitke i nalaze se pred bankrotom. Te firme su nelikvidne i cela privreda ulazi u problem. Ovim tempom, država će se sledeće godine zadužiti ukupno 35 milijardi - rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

- Za osam godina vlasti režim je povećao dug na 27 milijardi, obavezao se na još stvari koji nisu ušli u dug. Svaki građanin za osam godina zadužen je za 2.000 evra. Očekuju nas nova zaduženja. Država na način da daje pomoć svima, ostavlja one kojima je pomoć zaista potrebna. Da bi dobijali glasove svi će dobiti po 18.000 dinara - rekao je Đilas i dodao da kada je on bio na vlasti nijedna fabrika nije prodata za dinar! 

- Ja ništa nisam prodao, samo svoju firmu. Za moje vreme PKB je pretvoren u respektabilnu kompaniju. U moje vreme grad Beograd se zadužio 300 miliona evra. Ono što je prodato biće vraćeno građanima Srbije, nismo nikada prodavali prirodne resurse. Obećavam Beograđanima da će opet funkcionisati stara Železnička stanica - rekao je predsednik SSP. 

Đilas se osvrnuo na prodaju zgrade Beograđanke - jednog od simbola Beograda i uporedio je sa prodajom zgrade Eurosalona.

- Zgrada Beograđanke, jedan od simbola grada koju je ova vlast odlučila da proda jer je danas izgleda sve na prodaju, nikada se ne sme prodati, jer ako se nešto zove Beograđanka, to je u stvari simbol Beograda, a ne možete prodati Beograd, osim ako mnogo ne volite ovaj grad. Ova zgrada je prodata tako što je nekih 19.000 kvadrata po ceni od 860 evra po kvadratu. Ja ću vam pokazati jednu drugu zgradu, koje više nema, srušena je za potrebe Beograda na vodi. Zgrada Eurosalona koja se nalazila na ulasku u Beogradski sajam, imala je 5.800 kvadrata, a prodata je, verovali ili ne, za nekih 16 miliona evra. Da bih je uporedio sa Beograđankom, ova zgrada je prodata i kupljena za 2.800 po kvadratu. Znači, kada država i grad kupuju, ovakvi objekti se plaćaju 2.800 evra, kada država prodaje, ovakvi objekti se prodaju za 860 evra - tri i po puta manje. Mislim da svi kada vide ovu sliku i ovu zgradu, mogu da zaključe o čemu se ovde radi - rekao je Đilas, koji je pokazao sliku zgrade Eurosalona. 

On je dodao da u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, kupljena je zgrada Ineksa, u koju je preseljen veći deo gradske uprave, ali i PKB, kojem je ozbiljno porastao prihod.

- Uzeli smo PKB od države, da od njega napravimo ozbiljnu kompaniju, porastao je prihod sa 34 miliona evra na 64 miliona. Nažalost, i to je ova država odlučila da proda, naravno, po ceni koja je ispod svake cene. Ono što se dešava ovih dana u ekonomiji Srbije je ono na šta smo upozoravali, da najveće srpske firme koje treba da budu oslonac srpske privrede i ekonomije jesu u katastrofalnom stanju - rekao je Đilas. 

Zahvaljujući Mariniki Tepić i podacima koje je ona iznosila, dodao je predsednik SSP, javnost je videla kakvo je stanje u Telekomu Srbija.

- Videli smo da je Telekom povećao zaduživanje za milijardu evra za dve godine, a ukupan prihod povećao za samo tri miliona. Ali, to nije bilo dovoljno, jer način poslovanja, da privatnim firmama prebacujete skoro 40 miliona evra za avans u pet godina kako bi pravile svoje televizije, način poslovanja da radite kao što radite dovodi do toga da ostanete bez opšte mogućnosti da isplatite plate. Zbog toga je Telekom doneo odluku da izda obveznice za 200 miliona evra. Naravno, za te obveznice, garantuje Narodna banka Srbije, odnosno država Srbija, tako da banke koje budu uzimale imaju siguran plasman novca, imaju zaradu na tome. Juče smo dobili još jednu vest, da će obveznice izdati i SDPR, firma koja se bavi trgovinom oružja, na koju je naslonjena naša namenska industrija, izdaje obveznice u vrednosti od 130 miliona evra. Postavlja se pitanje zašto, jer je povećao svoje obaveze u ovih sedam godina za 100 miliona evra, jer nema više likvidnost, i naša namenska industrija ulazi u istu situaciju kao i firma preko koje bi trebalo da prodaje svoje proizvode - istakao je Đilas, i dodao da su i o tome govorili pre godinu i po dana. 

- O tome je govorio Aleksandar Obradović koji je zbog toga završio u zatvoru. Rekli smo da će ih ovaj način na koji rade dovesti do toga da sve fabrike namenske industrije u Srbiji koja je vrlo važna grana ekonomije u državi, dođe u problem. Od 2013. do 2019. je svetska namenska industrija doživela veliki rast. Došlo je do velikih ratova, sukoba na sve strane, ukupan prihod je porastao za 150 milijardi dolara, što znači da svi koji proizvode neko oružje, municiju, su jako dobro zaraditli. Jedino gde na svetu su firme koje se time bave, došle u goru situaciju je nažalost naša zemlja - Srbija - rekao je Đilas i dodao da su Krušik, Prvi Partizan i Sloboda Čačak povećali svoje obaveze maltene za duplo.

- Krušik - sa 36 miliona evra obaveze su porasle na 73

- Prvi Partizan sa 17 miliona obaveza na 44 miliona

- Sloboda Čačak sa 44 na 70 miliona obaveza

 

- SDPR je firma koja je osnovana kako bi preko nje prodavali svoje proizvode, koja je fabrikama namenske industrije plaćala cenu koja pokriva njihove troškove i omogućava neku zaradu, a gro zarade profita je bio na SDPR-u, što nije bio problem jer kao što je namenska industrija u vlasništvu države, tako je i ova firma u vlasništvu države. Poslednjih godina na to tržište ulaze razni GIM-ovi, ulazi Slobodan Tešić, nastavlja da plaća ljudima proizvođačima cene koje su sa minimalnom zaradom ili bez zarade, a onda oni prodaju to dva. tri puta skuplje i profit ostaje kod njih. Ako jedna mina iz Krušika 100 dolara, to znači da će je SDPR platiti 100 evra plus 5 odsto. Zarada do 200, 300 ostaje državi. Kad to urade privatnici, onda ta zarada od 100 i 200 ostaje njima. To je dovelo da danas namenska industrija ne može da isplati plate, kao što ne može ni Telekom, a ni Elektroprivreda Srbije, za koju postoji najava da će izdati obveznice od 250 miliona evra. To je ukupno 500 miliona zaduživanja kompanija koje se ne vode kao krediti, a na kraju to neko mora da vrati. A ko će to da vrati? Pa svi mi koji živimo u ovoj zemlji - zaključio je Đilas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati