Politika

[ Izvor: Danas ]

02. 06. 2020. 11:42 0

Završetak „Balkanskog toka“ umesto 1. juna najranije krajem godine

Iako je bilo planirano da se u Bugarskoj izgradnja takozvanog „Balkanskog toka“, čije je gradilište juče obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova, okonča 1. juna, to se ipak nije ostvarilo zbog pandemije koronavirusa.

Dok u Bugarskoj očekuju da će taj važan projekat biti završen do kraja godine, do kada bi trebalo da poteku i prve količine „plavog energenta“ ka Srbiji koja je svoj deo „Balkanskog toka“ završila još u decembru, stručna javnost je skeptična da će se to zaista i desiti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pak ocenio juče u Bugarskoj da je izgradnja gasovoda „Balkanski tok“ od suštinskog značaja za razvoj dve zemlje i za njihovu saradnju i da mnogi ljudi ne razumeju u potpunosti značaj tog projekta.

- Izgradnja tog gasovoda i za Bugarsku i za Srbiju znači rast ekonomije, rast industrije ali i obezbeđivanje naših domaćinstava tim energentom. To je investicija čije rezultate ne vide svi odmah, ali je od strateškog i dubinskog značaja za napredak naših država - rekao je Vučić nakon što je sa bugarskim premijerom Borisovim obišao gradilište tog gasovoda i magistralnog puta od granice do Sofije.Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže da je od toga daleko značajnije da taj važan projekat bude izgrađen.

- Da li će gas „Balkanskim tokom“ ka Srbiji da krene krajem ove ili početkom sledeće godine nije toliko važno. Ono što je važno je da njegovom izgradnjom Srbija dobije alternativni pravac snabdevanja gasom. Što se tiče grejne sezone u ovoj godini jasno je da će se potrošači snabdevati gasom koji će stići tranzitom preko Ukrajine. Tokom grejne sezone 2021. godine Srbija će već dobijati gas iz dva pravca, preko Ukrajine i preko Bugarske - objašnjava Vuletić.Inače, Srbija je svoj deo gasovoda „Balkanski tok“ završila u decembru prošle godine. U Bugarskoj je došlo do prolongiranja radova zbog korona virusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati