Politika

P. M.

13. 05. 2020. 21:32 5

Štrajkovali glađu, a u džep stavljaju veliki novac!

Za mnoge stanovnike Srbije štrajk glađu, nažalost, nije izbor već svakodnevica, jer su na ivici egzistencije. Međutim, to se ne može reći za narodnog poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je izabrao da tokom štrajka od nepuna tri dana ništa ne jede (iako je uhvaćen da žvaće), jer prima sedam plata, a ne može ni za njegovu stranačku koleginicu Sandru Božić, koja se, takođe, ne može "pohvaliti" nemaštinom.

Štrajk glađu može biti (krajnje) legitimno sredstvo borbe za neke ciljeve, kada oni postoje, ali u ovom slučaju, u potpunosti je nejasno zbog čega je ovaj dvojac iz poslaničke klupe SNS-a pristupio gladovanju. Sandra Božić je od ovog "stranačkog čina" odustala juče, ali je zbog toga Martinović nastavio da gladuje, čitaj - krišom jede, doduše do danas, a sve ukupno, uz primanja koja ima, najviše da se smeje građanima Srbije u lice. Pošto je rekao da će to činiti sve dok "tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića", svoj "štrajk glađu" prekinuo je danas, pošto je protiv Obradovića podnesena krivična prijava.

Kako je Direktno.rs već pisao, Martinović mesečno prima 264.000 dinara. Podaci dostupni javnosti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije kažu da je Aleksandar Martinović od 1. oktobra 2012. godine Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio svoju platu od 70.000 dinara koju prima od Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Onda je prijavio još 60.000, zatim i 19 iz iste ustanove, istog dana, što ukupno iznosi 149.000 dinara. Od Narodne skupštine Srbije prima 30.000 dinara, a taj iznos prijavio je 3. juna 2016. godine, a pošto je i odbornik u Skupštini opštine Ruma, od njih dobija 25.000 mesečno. Godine 2018. usledio je još jedan angažman i plata, i to od Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije, gde prima 60.000 mesečno. Kada se sve ovo sabere, Martinović svakog meseca prima 264.000 dinara.

To je gotovo pet puta više od prosečne plate u Srbiji. Izbor da se štrajkuje glađu protiv opozicije, em je verovatno prvi zabeležen u istoriji, em je ruganje građanima Srbije.

Sa druge strane, Božić kao narodna poslanica trenutno mesečno prima 100.638,00. Ona je Agenciji za borbu protiv korupcije od 2015. godine prijavljivala više prihoda, jer je obavljala više funkcija. Međutim, neke su se i preklapale, pa je u nekom trenutku dobijala i po dve plate. 

U aprilu 2015. godine bila je v.d. direktora JKP Grejanje PO, i za tu funkciju primala je 91.556 dinara. Ovaj posao obavljala je do 31. marta, kada je postala direktorka ovog preduzeća. Sledeća promena koju je prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije usledila je 8. marta 2018. godine, kada je postala narodna poslanica za platu od 106.240 dinara. 

Međutim, paralelno sa tim bila je i "samostalni stručni saradnik na poslovima plana i analize" u JKP Higijena Pančevo, a ovu funkciju obavljala je od 6. decembra 2018. do 11. januara 2019. i to za nadoknadu od 65.000 dinara.  

Ona je bila i član upravnog odbora Zavoda za javno zdravlje Pančevo od 21.septembra 2016. do 5. jula 2017. godine, a za taj angažman bila je plaćena 13.200 dinara.

Međutim, ni ovo nisu svi poslovi koje je Božić obavljala. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, ona je u periodu od 16. maja do 15. oktobra prošle godine radila pet meseci u JKP Vodovod i kanalizacija PO Pančevo, za naknadu od 100.000 dinara. Tako da je i poslanica SNS imala puno benefita od svoje stranke, jer je pored svog prvobitnog posla, u par navrata radila i druge poslove za koje je imala nadoknadu mnogo višu od prosečne plate. Svi ovi poslovi su u javnim preduzećima, pa nije ni čudo što Božić zdušno brani svoju stranku! 

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs kaže da su Martinović i Božić štrajkovali glađu kao odgovor na Boška Obradovića i da bi obesmislili sve.

- Suludo je uopšte i pricati o štrajku glađu vlasti. Paradoks sam po sebi. Da su ovde poslanici stvarno autonomni i slobodni, onda bi i mogli da pokrenu institucionalne mehanizme da sudska grana vlasti krene da radi svoj posao, ali ne samo u slučaju Rističević već i zbog niza drugih pitanja koji opterećuju ovu zemlju. Ovo je bio samo performans, znali smo svi da neće potrajati duže od dana ili dva. Mi kao društvo bi trebalo svi da dignemo glas da tužilastvo i sudovi krenu da rade svoj posao. A čak je i totalni paradoks to što je vlast izabrala da štrajkuje dvoje poslanika koji imaju po pet do sedam plata. Mogli su makar da nađu nekoga ko ima samo platu iz Narodne skupštine, da makar malo manje sve bude degutantno - rekao je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati