Politika

27. 12. 2019. 13:36 0

"Zašto Vučić ćuti na progon Srba u Crnoj Gori?"

U Skupštini Srbije došlo je do incidenta nakon što su poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli na sednicu kako bi izrazili nezadovoljstvo što srpske vlasti nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Noseći transparente "Vučić i Milo - braća blizanci" i "Srbijo, zašto ćutiš?", Obradović i Kostić su stali za govornicu parlamenta i upitali poslanike vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović u jednom trenutku je ustao iz poslaničke klupe i prišao govornici, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, došlo je do povlačenja, a zatim je lider Dveri odgurao Martinovića.

Nastao je opšti metež i guranje u kojem je, pored poslanika Dveri i vladajuće koalicije, učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Jedan od poslanika SNS-a oteo je transparente poslanicima Dveri i pocepao ih.

Predsednica Maja Gojković rekla je da se sednica prekida, i zamolila poslanike da ne reaguju na, kako je rekla, "unapred pripremljene provokacije" Boška Obradovića.

- Vladajući režimi u u Republivi Srpskoj i Crnoj Gori i ovde u Srbiji nasrću fizički na poslanike iz opozicije i hoće fizički da se obračunaju. Kolega Ivan Kostić i ja smo demonstrativno ušli u salu plenuma sa transparentima. Upitali smo zašto državni vrh ćuti dok traju progon Srba u Crnoj Gori. Zašto državni vrh ćuti dok traje progon srpskog naroda u Crnoj Gori Vučić i Brnabić ćute dok režim Đukanovića hapsi 17 poslanika opozciije, prebija episkopa Metodija, ili hapsi građane - rekao je Boško Obradović nakon incidenta.

Situacije se nakon nekoliko minuta smirila, i Obradović i Kostić su napustili salu.

- U trenucima dok smo držali transparente i vodili razgovor, na nas je nasrnuo predsednik poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović želeći pretpostavljam da se sa nama fizički obračuna, za njim i ostali poslanici bliski vlasti. Otimali su transparente i cepali poruke koje smo uputili. Obezbeđenje je sprečilo da se ovo ne završi nemilim scenama u parlamentu Republike Srbije. Ono što je za nas užasno jeste da oni ni nisu mogli da istrpe poruke podrške našim braćama i sestrama u Crnoj Gori, našoj crkvi i ukazivanja na sve ono što radi mafijaški režim - dodao je Obradović.

Obradović tvrdi da jedino čemu se nadao kada su poslanici Dveri ušli u salu jeste da će dobiti podršku vladajuće većine, da Skupština u celini zauzme stav prema dešavanjima u Crnoj Gori.

- Ovo je bio apel da stanemo u zaštitu naroda u Crnoj Gori. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će neko fizički da se obračunava sa nama samo zato što smo došli da podržimo srpsku crkvu u Crnoj Gori. Mržnja prema pokretu Dveri, prema opoziciji im je važnija i veća od interesa naroda u Crnoj Gori i interesa pravoslavne crkve.

Obradović je dalje objasnio šta se dogodilo u Skupštini.

- Krenuo je stampedo poslanika SNS na nas, naravno da smo morali da se branimo i samo prizebnošću obezbeđenja izbegnut je veći incident jer oni ljudi zaista se ponašaju nenormalno. Nije normalno da se tako reaguje na jedan politički performans koji je normalan u svim parlamentima sveta. Neverovatan primer bahatosti i bezobrazluka vladajuće većine i ovo je dokaz da smo mi u pravu, da smo mi žrtve nasilja. Ne samo politički lideri, već i svi oni koji trpe represiju režima poput Aleksandra Obradovića, Marije Lukić, članova protesta "Jedan od pet miliona".

Lider Dveri tvrdi da se ne plaš nikog od pripadnika vladajuće stranke i da je njihov performans značio sasvim nešto drugo, da nisu imali nameru da uđu ni sa kim u konflikt.

- Ne plašimo se ni Martinovića, ni njegovih 50 kolega koji su nasrnuli na nas. Nisam se ni obraćao Martinoviću, komunicirao sam sa plenumskom salom tražeći vanredno zasedanje Skupštine o Crnoj Gori i tražeći od njih da se oglase o svemu onom što se dešava u Crnoj Gori. Martinović je tada fizički nasrnuo i sa ostalim kolegama počeo da cepa transparente, da bi incident završio sa 20 ili 30 puta psovanja majke poslaniku Ivanu Kostiću i meni.

"Vučić zna bolje od svoje majke koliko je kilograma imao kad se rodio"

Na konstataciju novinara da zbog ponekih postupaka nailazi na osude kolega iz Saveza za Srbiju, Obradović je rekao da je tačno da ponekad greši , sarkastično dodavši da nije idealan kao Aleksandar Vučić.

- Slažem se sa kolegama iz predsedništva Saveza za Srbiju da nismo možda uvek savršeni. Ja ne pretendujem da ličim na Aleksandra Vučića. Samo je on savršen i samo on zna bolje od svoje majke koliko je imao kilograma na rođenju. Ja to ne znam, to bolje zna moja majka. Možda grešim ponekad, možda i najviše u opoziciji, ali su moji ciljevi opravdani, plemeniti i istinoljubivi. ovo apsolutno nije nikakva greška, ovo je bila moja i naša obaveza. Ne bih mogao da odem večeras kući da nisam digao glas protiv progona mog naroda i moje crkve u Crnoj Gori - istakao je Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati