Politika

Miloš Živković

12. 11. 2019. 17:18 0

ČIJA LI JE OVO VLADA Premijerka Brnabić o svom kao o tuđem

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Privrednom forumu u Berlinu da su dva ključna izazova s kojima se suočava Zapadni Balkan negativna percepcija tog regiona i odliv mozgova i da u slučaju da Vlada ne učini nešto konkretno po tom pitanju, zemlja će biti u ozbiljnom problemu.

A, šta je, zapravo, i kako Brnabićka rekla, pogledajte u sledećem citatu, Kao da ona nije predsednik Vlade Srbije...

- Zapadni Balkan može biti stabilan i predvidiv i naklonjen biznisu, ali percepcija tog regiona će dugo vremena biti problematična. To je ključni izazov, uz odliv mozgova, jer ako Vlada ne učini nešto ozbiljno po tom pitanju izgubiće ključne resurse, a time i budućnost - rekla je Brnabić na Forumu u organizaciji lista Zidojče cajtung.

Imajući u vidu da je baš ona na čelu te iste Vlade o kojoj govori, građani Srbije ne mogu, a da se ne zapitaju šta znači to njeno izlaganje i kakvu poruku nosi. Šta je zapravo premijerka mislila kada je rekla da "ako vlada ne učini nešto ozbiljno po pitanju odliva mozgova i negativne percepcije, da će izgubiti ključne resurse, a time i budućnost"... Zar nije logično da baš ona mora da spreči takav scenario, da je to njena dužnost i da se uopšte ne postavlja pitanje "šta ako", već "kako da rešimo problem, na koji način"...

Izlaganje Ane Brnabić bilo je neobično i filozofu i političkom analitičaru, profesoru Đorđu Vukadinoviću, koji je za Direktno.rs istakao da osoba koja je na čelu države ne može da govori kao analitičar ili nezavisni ekspert.

- Takav nastup predsednice Vlade je neobičan. Govorila je kao nezavisni ekspert ili konsultant i to još u tuđoj zemlji. Pritom je potpuno ignorisala činjenice da je ona predsednik Vlade, najviši funkcioner ove zemlje. Apsolutno je pomešala "babe i žabe". Međutim, viđali smo od nje i gore nastupe. Najgore je to što ovo izlaganje u Berlinu nije nešto najgore što možemo videti od nje - rekao je Vukadinović. 

On je takođe istakao da je Brnabić, kao i celokupna Vlada direktno odgovorna za sve što nam se dešava, pa i za odlazak građana iz Srbije u potragu za boljim životom, kao i za negativnu percepciju o kojoj je predsednica vlade govorila.

- Ona i u nekim drugim situacijama ostavlja utisak osobe koja ne zna tačno gde se nalazi i kakvu ulogu ima. To što je rekla za odliv mozgova, iako je to pomalo ružna reč, nije pogrešno. Srbija zaista ima problem sa odlaskom stručnih kadrova i sa lošijom reputacijom koju ima u svetu. Ali, ona je na čelu vlade i član je partije koja je već sedam godina na čelu države. Dakle, direktno je odogovorna i za odliv mozgova i negativnu percepciju koju imamo, u smislu kršenja institucija i vladavine prava, kao i celokupno stanje u zemlji. Za vreme njihove vlasti je upravo povećan odliv mozgova i pogoršana reputacija Srbije - zaključio je Vukadinović. 

Premijerka je u Berlinu takođe govorila o odlasku radne snage iz Srbije, a da je na osnovu toga njena vlada uputila u parlament predlog zakona koji predviđa poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju srpske građane koji se vraćaju iz dijaspore da rade u Srbiju.

Prema tom predlogu, radnici koji su su radili u inostranstvu više od dve godine, a imaju platu koja odgovara trostrukoj prosečnoj zaradi u Srbiji, (oko 1.370 evra) kompanija koja ih zaposli biće u narednih pet godina oslobođena 70 odsto plaćanja poreza na zarade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati