Zdravlje

Direktno.rs

29. 10. 2025. 13:00 0

Sve vreme pogrešno jedemo jabuke: Nutricionisti otkrivaju da ih ovako treba jesti - nećete imati nikakve probleme

Postoji više od 7.500 sorti jabuka koje se uzgajaju širom sveta i gotovo isto toliko načina da ih pojedete.

Od kompota i jela s mesom do pita, jabuke mogu obogatiti najrazličitije kulinarske pripreme. A kako god da ih isečete, one su nutritivno bogat izbor. Ipak, neki načini konzumiranja jabuka zdraviji su od drugih, način na koji ih pripremate i s čim ih jedete može uticati na nivo šećera u krvi, osećaj sitosti i apsorpciju hranljivih materija.

Medicinski portal „Health“ u saradnji sa nutricionistima dali su preporuke kako da iskoristite sve benefite koje imaju jabuke.

Jedite jabuke s korom

Guljenje jabuka može ukloniti arome i teksture koje nisu svakome prijatne, ali time uklanjate i značajnu količinu vlakana. Zapravo, jabuka sa korom može sadržati više nego duplo više vlakana od oljuštene jabuke.

Kora jabuke sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja u velikoj meri poboljšavaju varenje i podržavaju zdravu probavu“, objašnjava nutricionistkinja Marsi Vaske iz Oswald Digestive Clinic-a.

Nerastvorljiva vlakna iz kore poboljšavaju zapreminu stolice i redovnost pražnjenja, dok rastvorljiva vlakna, pektin, pomažu u regulisanju holesterola i šećera u krvi, ublažavaju zatvor i stvaraju osećaj sitosti, što doprinosi kontroli telesne težine. Ne treba zaboraviti ni antioksidanse u kori. Jabuke sa korom sadrže više fitonutrijenata, posebno flavonoida i polifenola, nego samo meso ploda. Ovi antioksidansi mogu imati i antiinflamatorni efekat i, prema Vaske, zaštititi organizam od hroničnih upala.

Kombinujte jabuke sa zdravim mastima i proteinima

Dodavanje kikiriki putera, sira ili jogurta ne samo da čini užinu ukusnijom, već obogaćuje jabuku proteinima i zdravim mastima.

Proteini i masti usporavaju varenje i produžavaju osećaj sitosti“, objašnjava dijetetičarka Helen Tieu iz kanadskog centra Diet Redefined. „Takođe smanjuju brzinu kojom ugljeni hidrati iz jabuke podižu nivo šećera u krvi.“

Ovakva kombinacija doprinosi boljoj kontroli šećera i održavanju zdrave telesne težine.

Jabuke jedite tokom celog dana – za doručak, ručak i večeru

Jabuke su laka i hranljiva užina, ali još je korisnije kada ih redovno uključujete u obroke. Za uravnotežen doručak, nutricionistkinja Ejmi Braunstin preporučuje da narendate neoljuštenu jabuku preko jogurta i granole, dodate je u ovsenu kašu ili miks voća povrća.

Jabuke su odličan dodatak i ručkovima i večerama, posebno u salatama ili obrocima s integralnim žitaricama.

„Jabuke daju hrskavost, prirodnu slast i dodatak vlakana i antioksidanasa, čime pojačavaju i ukus i nutritivnu vrednost jela“, kaže Vaske.

Kada ih kombinujete s drugom hranom, jabuke mogu pomoći i u stabilizaciji šećera u krvi, zahvaljujući upravo vlaknima koja usporavaju nagle skokove glukoze.

Desert sa manje šećera

Kolači i pite s jabukama jesu ukusni, ali velike količine dodatog šećera povećavaju rizik od gojenja, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Srećom, nije svaka poslastica od jabuka puna šećera. „Jabuke same po sebi mogu zameniti deo dodatog šećera zahvaljujući prirodnoj slasti, hrskavosti i svestranosti“, kaže Braunstin.

Skuvajte jabuke u sos dok se ne karamelizuju za bogat, prirodno sladak desert.
Isecite ih na tanke kriške, umočite u kikiriki puter, zamrznite, zatim prelijte čokoladom i ponovo zamrznite.

Manje zdrave navike u konzumiranju jabuka

Nisu svi načini jednako korisni. Ako želite da „jabuka dnevno drži lekara daleko od vas“, izbegavajte sledeće:

  • Zaslađeni sokovi i kompoti od jabuke imaju manje vlakana i više dodatog šećera.
  • Deserti od jabuke pite, kolači i peciva treba da ostanu povremena poslastica.
  • Kalorični prelivi i dodaci previše kikiriki putera, krem sira, karamel sosa ili čokolade može otežati kontrolu težine.
  • Takođe, jabuke ne bi trebalo da budu jedino voće koje jedete raznovrsnost u ishrani je ključ dobrog zdravlja.
  • Jabuke su jedno od najzdravijih voća na svetu. Da biste izvukli maksimum iz njih, nemojte ih ljuštiti i jedite ih uz hranu bogatu proteinima i zdravim mastima. Na taj način, jabuke vam mogu pomoći da duže ostanete siti i da održite stabilan nivo šećera u krvi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Zatrpavanje

Zoran Živković [27.10.2025.]




Video dana

Kavaljer povlači potez

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati