Zdravlje
19. 02. 2025. 18:21 0
Posude koje Srbi masovno koriste za hranu povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja
Konzumacija hrane iz plastičnih posuda i kutija koje se koriste za pakovanje hrane može da poveća šanse za srčana oboljenja, jer promene u biomu creva izazivaju upalu koja oštećuje cirkulatorni sistem, navodi se u danas objavljenoj studiji kineskih istraživača.
Autori studije navode da je to utvrđeno tako što je proveravana učestalost srčanih oboljenja kod više od 3.000 stanovnika Kine koji su jeli iz plastičnih posuda, ali i tako što su pacovima sipali zagrejanu vodu u plastične posude, piše Gardijan. Naučnici su stavljaju ključalu vodu u posude na jedan, pet ili 15 minuta jer plastične hemikalije isplivavaju mnogo većom brzinom kada se vrući sadržaj stavlja u kontejnere.
- To je pokazalo da je gutanje ovih voda promenilo crevno mikrookruženje, uticalo na sastav crevnu floru i modifikovao metabolite crevne flore, posebno one koji su povezani sa upalom i oksidativnim stresom - navodi se u studiji.
Zatim su proverili srčano mišićno tkivo pacova i otkrili da je oštećeno. Studija je citirala prethodno istraživanje koje je otkrilo da čak 4,2 miliona mikroplastičnih čestica po kvadratnom centimetru može da iscuri iz plastičnih posuda koje se peku u mikrotalasnoj pećnici.
- Podaci su otkrili da je izloženost visokoj frekvenciji plastici značajno povezana sa povećanim rizikom od kongestivne srčane insuficijencije - napisali su autori.
Kako je navedeno, plastika može da sadrži bilo koju od 20.000 hemikalija a mnoge od njih predstavljaju rizik po zdravlje. Te hemikalije često se nalaze u hrani, ali i u ambalaži za hranu i povezane su sa rakom ali i reproduktivnim oštećenjima.
Studija ne daje preporuke o tome kako potrošači mogu da se zaštite, ali zagovornici javnog zdravlja kažu da treba izbegavati mikrotalasnu pećnicu ili dodavanje vruće hrane u plastične posude kod kuće, kao i kuvanje bilo čega u plastici.
Komentari 0
ostavi komentar