Zdravlje
23. 12. 2025. 21:10 0
Lekar upozorava: OVE namirnice NE SMETE jesti uz pojedine lekove - mogu da ometaju njihovo dejstvo
Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, poznate kao antikoagulanse, mogle bi nesvesno da ugroze efikasnost svoje terapije konzumacijom vrlo popularnog i zdravog povrća.
Na to je upozorio lekar dr Chris Steele, koji je u emisiji „This Morning“ na britanskoj televiziji ITV objasnio kako brojne namirnice mogu negativno uticati na dejstvo različitih lekova, piše Express.co.uk.
Vitamin K – ključni faktor
Antikoagulansi se često prepisuju za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba s povišenim rizikom od srčanog ili moždanog udara, plućne embolije i duboke venske tromboze. Iako su ti lekovi vrlo korisni, dr Steele upozorava da lisnato zeleno povrće može da ometa njihovo delovanje.
„Lisnato zeleno povrće bogato je vitaminom K, koji pomaže zgrušavanju krvi. Varfarin je osmišljen da spreči proizvodnju vitamina K – pa ako odjednom počnete da jedete više zeleniša, to će ometati delovanje leka“, naglasio je.
Doslednost je važnija od izbegavanja
Lekar je pojasnio kako namirnice bogate vitaminom K ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, već je ključno održavati njihov stabilan i dosledan unos.
„Ostale namirnice bogate vitaminom K uključuju zeleno povrće, žumanca, leblebije i sočivo“, rekao je.
Takođe je savetovao oprez s drugim namirnicama dok se uzimaju antikoagulansi.
„Izbegavajte velike količine soka od brusnice ili proizvoda od brusnice dok koristite antikoagulanse, jer mogu promeniti učinke varfarina, a ograničite i beli luk i đumbir jer mogu povećati rizik od krvarenja“, dodao je dr Steele.
Na koje još kombinacije pripaziti?
Dr Steele je takođe istakao da i brojni drugi lijekovi mogu izazvati neočekivane reakcije u kombinaciji s određenom hranom i pićima. Kao primer naveo je interakciju određenih antibiotika, poput ciprofloksacina, s mlekom.
„Kalcijum može ometati dejstvo nekih antibiotika, zato ne bi trebalo da ih uzimate istovremeno s konzumiranjem hrane bogate kalcijumom, poput mleka, jogurta ili sira. Dodatke ishrani koji sadrže kalcijum takođe treba izbegavati nekoliko sati pre i posle uzimanja ovih antibiotika“, objasnio je.
Prema njegovim rečima, mleko se ne sme piti ni uz tetraciklin, kao ni uz određene lekove za osteoporozu.
Grejpfrut, banana, kafa
Savetovao je i da se izbegava grejpfrut ako uzimate statine za visoki krvni pritisak, crni sladić uz lekove za srce poput digoksina, a banane ako uzimate određene ACE inhibitore za visoki krvni pritisak.
Takođe, kafu bi trebalo izbegavati uz bronhodilatatore za astmu, dimljeni losos i salamu uz antidepresive, a limetu uz lekove protiv kašlja, prenosi Index.hr.
„Uvek bi trebalo da pitate svog lekara o merama opreza koje treba da preduzmete prilikom propisivanja bilo kojeg novog leka. Izbegavanje određenih namirnica, promena životnih navika ili preduzimanje drugih mera opreza može biti potrebno kako bi se izbegle neželjene nuspojave“, zaključio je lekar, prenosi Nova.
Komentari 0
ostavi komentar