Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

21. 10. 2024. 07:20 0

Stajaći stolovi za rad mogu biti štetni kao i sedenje - studija otkriva zašto

Istraživanje sa preko 83.000 odraslih u Velikoj Britaniji pokazuje da i predugo stajanje i sedenje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih i ortostatskih cirkulatornih bolesti. Čak ni stajaći stolovi ne pomažu.

Svet zdravlja i fitnesa zapanjila je vest da stajaći stolovi mogu biti loši za zdravlje.

- Stajaći stolovi mogu biti loši za vaše zdravlje - sugeriše studija.

"Stručnjaci izdaju zdravstveno upozorenje svima koji koriste stajaći sto" i "Zašto stajaći stolovi mogu biti loši za vaše zdravlje" - sve su to naslovi koji su se pojavili među vestima. O čemu se zapravo radi?

Ova bujica članaka potiče od nove studije objavljene u International Journal of Epidemiology 16. oktobra. Studija sa naslovom "Uređajem izmereno stacionarno ponašanje i incidenca kardiovaskularnih i ortostatskih cirkulatornih bolesti" obuhvata više od 83.000 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom skoro sedam godina.

Istraživanje, koje je sproveo dr Metju Ahmadi sa Fakulteta medicine i zdravlja Univerziteta u Sidneju u Australiji, imalo je za cilj da ispita vezu između sedenja, stajanja i stacionarnog vremena, kardiovaskularnih bolesti (KVB) i ortostatskih cirkulatornih bolesti. Rezultati na prvi pogled deluju kao udarac za privlačnost stajaćih stolova - ali ima tu mnogo više od toga.

Stajaći stolovi nisu čarobno rešenje koje ste možda očekivali

Studija priznaje da javne zdravstvene strategije i uobičajeni saveti često promovišu stajanje "kao dovoljan surogat" za sedenje u kancelarijskom okruženju. Međutim, rezultati ove ogromne studije pokazuju da i predugo sedenje i predugo stajanje mogu biti loši za vaše zdravlje. Prema studiji, preterivanje u bilo čemu od toga može povećati rizik od dve prethodno pomenute bolesti - KVB i ortostatskih cirkulatornih bolesti kao što su ortostatska hipotenzija, proširene vene, hronična venska insuficijencija i venski ulkus.

Prema studiji, "svaki dodatni sat iznad 10 sati dnevno sedenja bio je povezan sa većim rizikom" od ortostatskih cirkulatornih bolesti. Ključno je, međutim, da se rizik od ovih bolesti takođe povećao (iako ne toliko) sa svakih dodatnih 30 minuta stajanja više od dva sata dnevno.

Nasuprot tome, rizik od KVB povećavao se sa svakim dodatnim satom sedenja, ali "vreme provedeno u stajanju nije bilo povezano sa većim rizikom od glavnih KVB".

Kao što je sažeto u studiji, "i sedenje (preko 10 sati dnevno) i stajanje (preko 2 sata dnevno) bili su direktno povezani sa povećanim rizikom od incidence ortostatskih cirkulatornih bolesti; stajanje nije bilo povezano sa rizikom od incidence KVB". Nadalje, "samo stajanje možda nije dovoljna strategija za smanjenje rizika od KVB i može dovesti do većeg rizika od cirkulatornih stanja".

Studija, međutim, beleži ključni faktor. Rizici povezani sa oba ponašanja vezani su za vreme provedeno u stacionarnom položaju. Ako kombinujete jedan od najboljih stajaćih stolova na tržištusa trakom za trčanje ispod stola, studija implicira da kretanje tokom stajanja neće nositi iste rizike.

Bez obzira na to da li birate da sedite ili stojite za svojim stolom dok radite, redovne pauze i često kretanje su ključni. Studija "dovodi u pitanje trenutne intervencijske strategije koje se fokusiraju samo na zamenu sedenja vremenom stajanja bez povećanja fizičke aktivnosti". Jednostavno rečeno, kupovina stajaćeg stola nije čarobno rešenje koje će samo po sebi rešiti vaše zdravstvene probleme ili smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kao što je često slučaj kada je reč o zdravlju i dobrobiti, studija primećuje da "do određenog nivoa, ni sedenje ni stajanje nisu štetni za ortostatska stanja, što sugeriše da može postojati zdrava ravnoteža između ova dva ponašanja".

Ipak, studija zaključuje da su "štetne povezanosti stacionarnog vremena sa KVB i ortostatskim cirkulatornim bolestima koje smo uočili primarno bile posledica vremena provedenog u sedenju". Dakle, stajanje više ne povećava rizik od KVB na isti način kao sedenje, ali stajanje je "bilo povezano sa znatno većim rizikom od ortostatskih cirkulatornih bolesti".

Rešenje? Ako želite da nastavite da uživate u prednostima stajaćeg stola, kao što su sagorevanje više kalorija ili poboljšanje držanja, budite sigurni da u svoj radni dan uključite puno kretanja i pauza. Ako planirate da stojite više od dva sata dnevno, možda razmislite o korišćenju trake za trčanje ispod stola. Samo zapamtite, predugo sedenje i dalje nosi rizike od KVB kao što su koronarna bolest srca, moždani udar i srčana insuficijencija. Bez obzira da li birate da sedite ili stojite za svojim stolom, radite oboje umereno, ubacite puno kretanja, redovno menjajte stvari i radite sve to kao deo zdravog načina života

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati