Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 16:18 1

''Podočnjaci'' mogu da ukažu na zdravstvene probleme

Tamni kolutovi ispod očiju ne nastaju samo zbog umora - mogu da budu znak zdravstvenih problema

Većina nas povezuje tamne kolutove ispod očiju sa nedostatkom sna. Kada ne spavamo dobro nekoliko noći, podočnjaci su gotovo neizbežni i često su razlog zašto nam ljudi govore da izgledamo umorno. Međutim, umor nije uvek glavni krivac za pojavu podočnjaka, piše Index.hr.

Tamni kolutovi mogu da se mogu pojave iz više razloga: starenje, naprezanje očiju zbog gledanja u ekran, pušenje, pa čak i genetika. Sve ovo može da doprinese tamnim podočnjacima. Kod nekih ljudi, na primer, tanka koža na donjim kapcima dodatno naglašava tamne krugove.

Međutim, podočnjaci mogu da budu i znak nečega ozbiljnijeg.

Studentkinja medicine podelila je na TikToku svoje iskustvo kada je njen dermatolog otkrio da njeni podočnjaci nisu nastali zbog lošeg sna, već zbog alergija.

- Rekao mi je da su podočnjaci uzrokovani začepljenim krvnim sudovima koji proizvode pigment - rekla je ona na snimku.

Stručnjaci objašnjavaju da se ove promene u boji kože nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija. One su uzrokovani začepljenjem nosa i sinusa, a mogu da budu izazvani alergijama kao što su polenska groznica, alergije na prašinu ili čak određene vrste hrane. Međutim, važno je napomenuti da se tamni podočnjaci ne razvijaju kod svhi koji imaju alergije. Podočnjaci će češće da se pojave ako alergije utiču i na oči.

Pored podočnjaka, alergije mogu da izazovu i druge simptome kao što su suzenje ili svrab očiju, svrab u grlu, začepljenost nosa, pritisak u sinusima ili curenje iz nosa. Ako prepoznate ove simptome kod sebe, vaši podočnjaci mogu da budu povezani sa alergijama, a ne umorom.

Ako se borite sa tamnim krugovima ispod očiju i sigurni ste da dovoljno spavate, možda bi bilo od pomoći da razmotrite druge potencijalne uzroke kao što su alergije ili stres. Pored toga, ako imate druge simptome kao što su začepljen nos ili svrab u očima, poseta dermatologu ili alergologu mogla bi da vam pomogne da otkrijete pravi uzrok vaših podočnjaka i ublažite stanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati