Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

16. 09. 2024. 07:19 0

Koža lica može da pokaže naše zdravstveno stanje

Naša tela često daju važne pokazatelje zdravstvenog stanja, a promene na licu mogu da budu znak većih zdravstvenih problema. Zato, prepoznavanje onoga na šta treba obratiti pažnju može čak i da spasi živote.

Dr Donald Grant izjavio je da razumevanje uobičajenih znakova bolesti ili infekcija omogućuje ljudima da na vreme dobiju medicinsku negu, a oni se često prikazuju čak i na koži našega lica. Važno je da ne ignorišemo prve znakove promena koja uočimo, ali i da dobro poznajemo određene okidače koji utiču na uobičajene promene da se ne bismo uznemirili bez potrebe, piše Bristol Live, a prenosi Sensa.hr.

Evo kojih pet znakova na licu mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme.

1. Bleda koža

Hronične bolesti, loša ishrana ili nedostatak vitamina mogu da dovedi do bledila kože. To je često posledica nedostatka crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, što dovodi do promene boje lica, smatra dr Grant.

Ako imate bledu kožu, u ishranu uključite namirnice bogate gvožđem, poput crvenog mesa, pasulja i sočiva.

2. Žuta koža ili oči

Ako vaša koža ili oči postanu žute, to bi moglo da ukaže na žuticu - stanje kada se u telu taloži bilirubin. Žutica može da bude uzrokovana različitim zdravstvenim problemima poput bolesti jetre, hepatitisa ili anemije.

Budući da žutica može da signalizira niz zdravstvenih komplikacija, važno je da potražite savet lekara da biste razumeli uzroke promena na licu.

3. Natečeno ili podbulo lice

Otečenost lica često može da bude znak manjih zdravstvenih problema poput polenske groznice ili drugih alergijskih reakcija. Međutim, natečeno lice može takođe da ukaže na zadržavanje tečnosti, što je čest znak problema sa bubrezima.

Natečeno lice takođe može da bude znak stanja poput celulitisa, infekcije kože koja uzrokuje crvenilo i oticanje. Ova infekcija može da se pojavi bilo gde na telu, uključujući lice. Za lečenje celulitisa lekar može da propiše antibiotike, a infekcija obično nestaje nakon nekih sedam dana lečenja.

4. Osip na licu

Dr Grant smatra da trajni osipi na licu mogu da ukažu na autoimunu bolest lupus. Ovi osipi se obično pojave na nosu i obrazima, a zatim se šire na ruke i grudi.

Lupus je dugotrajno stanje koje može da se dijagnostikuje testovima iz krvi. Važno je da potražite hitnu medicinsku pomoć ako sumnjate da ste razvili ovu bolest. Osim lupusa, osip na licu može da bude znak alergija ili rozacee.

5. Suve usne ili koža

- Suve usne ili koža često su znak promene vremenskih uslova ili starenja, ali takođe mogu da budu uzrokovani dehidratacijom. Znakovi dehidratacije uključuju crvenilo kože, suvi kašalj, žeđ i tamnožutu mokraću. Važno je održavati odgovarajući unos vode tokom dana, posebno prilagođavati unos kada temperature porastu - napominje dr Grant.

Generalno, važno je biti svestan različitih zdravstvenih pokazatelja koje naše lice može da pruži. Razumevanjem uobičajenih znakova bolesti ili infekcija, ljudi mogu da dobiju ranu medicinsku pomoć da bi minimizirali simptome.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati