Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

13. 08. 2024. 09:10 0

Kako odlaganje alarma utiče na telo i zašto to nije dobro

Ako se ujutro teško probudite i na prvi znak alarma odložite ga u potrazi za još pet minuta sna, znajte da niste jedini. Istraživanja pokazuju da tri i po meseca života provedemo pritiskujući tipku za odlaganje. Međutim, to nije dobro za naše telo, a evo i zašto.

Ako tu i tamo odložite alarm, to neće baš uticati na vas. Međutim, ako ova navika postane redovna, vašem telu može učiniti mnogo više nego što mislite. Ispostavilo se da dremanje može uticati na zdravlje kože, imuni sistem, pa čak i na reproduktivno zdravlje, prenosi N1 Zagreb.

Može uticati na ciklus spavanja

Oko dva sata pre nego što se zapravo probudite, vaše telo počinje da se priprema za početak dana. Vaša temperatura raste i vaše telo oslobađa hemikalije koje su odgovorne za to da se osećate budnima. Kada ustanete nakon što ste čuli prvi alarm, vaše je telo dobro pripremljeno za proces buđenja. Ali, ako pritisnete tipku za odlaganje i vratite se na spavanje, velike su šanse da ćete se osećati pospano i umorno dugo nakon što se probudite.

Možete se osećati umornije tokom dana

Možda mislite da će vam dremanje omogućiti dodatni san i energiju tokom dana, ali u stvarnosti deluje obrnuto. Istraživanja na gotovo 20.000 ljudi pokazala su da oni koji dremaju imaju veću verovatnoću da će se osećati umorno tokom dana. Dok dremanje nakon što povremeno pritisnete dugme za odlaganje neće ozbiljno uticati na vas, redovno dremanje može dugoročno dovesti do hroničnog nedostatka sna.

Loše je za zdravlje creva

Dremanje nakon odlaganja alarma zbunjuje unutrašnji sat vašeg tela i utiče na kvalitet vašeg sna. Ako vaše telo nije sigurno kada je vreme za spavanje, a kada za buđenje, veća je verovatnoća da ćete noć provesti prevrćući se i spavajući manje nego što vam je potrebno, piše portal brightside.me. To može uticati na vaše celokupno zdravlje, dovesti do metaboličkih poremećaja i uzrokovati gojenje.

Koža može postati osetljivija

Čak i ako dobro brinete o svojoj koži, stalni nedostatak sna može sabotirati vaše napore i uzrokovati pojavu bubuljica i mrlja na vašoj koži. Kada ne spavate dovoljno, to podiže nivo hormona stresa u vašem telu, što pak dovodi do upala, prekomerne proizvodnje sebuma i začepljenih pora.

Može uticati na imuni sistem

Ukradete li nekoliko dodatnih minuta sna za sebe, to vam se u početku može učiniti primamljivim. Ako to postane navika, dovešće do gomilanja negativnih efekata odlaganja alarma. Na primer, možda ćete se osećati bolesno češće nego pre. To se događa jer konstantan nedostatak sna slabi obrambene mehanizme vašeg tela, a imuni sistem vas ne može zaštititi od virusa onoliko koliko bi trebao.

Može poremetiti vaš menstrualni ciklus

Koliko god dobro bilo pritisnuti tipku za odlaganje rano ujutro, ako to činite svaki dan, to može uticati na vaše reproduktivno zdravlje. Neredovno spavanje utiče na vaše reproduktivne hormone koji su odgovorni za menstruaciju i ovulaciju. Preskakanje sna će na kraju stvoriti više stresa za vaše telo, što zauzvrat može uzrokovati neredovne cikluse ili čak izostanak ciklusa, prenosi krstarica.com.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati