Zdravlje

Direktno.rs

12. 07. 2024. 13:59 0

Jedete sladoled svaki dan? Evo šta može da vam se desi sa zubima, ali to nije sve

Sladoled je omiljena i idealna poslastica tokom vrelih letnjih dana, ali činjenice o tome kako utiče na vaše zdravlje mogle bi da vas nateraju da preispitate naviku da svakodnevno jedete sladoled.

Iako sladoled sadrži neke važne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamini D i A, oni u njemu nisu zastupljeni u dovoljnim količinama da bi pozitivno uticali na zdravlje.

Ono sladoled svakako ima je mnogo masti i šećera, tako da se ne treba oslanjati na ovu poslasticu da biste sebi obezbedili dnevnu dozu ključnih hranljivih materija.

Svakodnevna konzumacija sladoleda može uticati na telo i zdravlje na mnogo načina, a neki od faktora mogu biti štetniji od drugih.

Može izazvati osetljivost zuba

Zubi mogu biti osetljivi na hladnu, toplu i kiselu hranu i piće, a to se dešava kada se zubna gleđ tj. ljuska koja pokriva zube, istanji i nervni završeci zuba budu otkriveni.

Ako sumnjate da bi osetljivost zuba mogla biti vaš problem, svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi. Obavezno posetite svog stomatologa, a ako u međuvremenu nastavite da jedete sladoled, nemojte ga gristi, već budite pažljiviji.

Može poremetiti san

Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je jedenje hrane sa malo vlakana i bogato zasićenim mastima povezano sa nemirniji snom. Konzumacija više šećera, osobito noću, smanjuje količinu dubokog, okrepljujućeg sna.

Stručnjak za spavanje Kris Vinter veruje da sladoled posle večere ili puno masne hrane pre spavanja može dovesti do problema sa spavanjem kod većine ljudi.

On savetuje da je bolje pre spavanja pojesti bananu koja je bogata magnezijumom, koji poboljšava san.

Može negativno da utiče na raspoloženje i zdravlje mozga

Doktorka Eva Selhub dodaje da je hrana sa visokim sadržajem masti i šećera, poput sladoleda, štetna za mozak.

Brojne studije su otkrile korelaciju između ishrane bogate rafinisanim šećerima i oštećene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja kao što je depresija, piše Miss7zdrava.24sata.hr.

Verovatno ćete se ugojiti

Mnogima je omiljena poslastica, ali njegova svakodnevna konzumacija može da izazove gojaznost, dijabetes i da negativno utiče na zdravlje srca.

Brojne studije su već otkrile da konzumiranje velikih količina šećera uzrokuje gojenje.

Povećaćete rizik od hroničnih bolesti

Ako se ugojite od svakodnevnog jedenja sladoleda, takođe ćete povećati rizik od razvoja svih hroničnih zdravstvenih problema koji prate to, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak.

Konzumiranje velikih količina sladoleda može biti štetno za srce. Svakodnevno jedenje visokokalorične, masne i teške hrane poput sladoleda definitivno nije dobra ideja.

Jedno istraživanje pacijenata sa srčanim udarom pokazalo je da je veća verovatnoća da će ljudi imati srčani udar ili druge ozbiljne koronarne probleme nakon što su jeli težak obrok.

Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera izaziva nagli porast insulina i triglicerida u krvi, povećava krvni pritisak i rad srca, izaziva začepljenje krvnih sudova, što može izazvati srčani udar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati