Zdravlje

Direktno.rs

04. 07. 2024. 07:07 0

4 najgore opcije za doručak! Nutricionisti objašnjavaju i zbog čega

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u toku dana, ali neke uobičajene opcije za doručak mogu doprineti nadutosti i problemima s varenjem.

Određene namirnice, poput onih s visokim udelom natrijuma, šećera ili prerađenih sastojaka, mogu loše uticati na zdravlje creva. Nutricionisti smatraju da su ove četiri opcije za doručak.najgore.

Ultra-prerađena hrana

Ultra-prerađena hrana, poput raznih slanih i slatkih peciva koja se obično konzumiraju tokom doručka, mogu doprineti nadutosti i probavnim problemima

Ove namirnice često su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, a nedostaju im važne hranjive materije poput vlakana.

- Jedina hrana koju bih preporučila svima da prestanu da jedu bila bi visoko rafinisana hrana, kao što su peciva. Mnoge od tih namirnica ne sadrže hranjive materije potrebne za održavanje zdrave probave, i dovode do neravnoteže u mikrobiomu, što može dovesti do gasova i nadutosti - kaže nutricionistkinja Ejmi Lipert.

Pakovane pločice za doručak

- Takve pločice mogu da se čine kao praktičan izbor kada ste u žurbi, ali mnoge su pune rafinisanih žitarica, šećera i veštačkih dodataka - kaže nuricionistkinja Mina Bulaj.

Slanina

Slanina je često bogata natrijumom, a preterani unos natrijuma može izazvati zadržavanje vode u telu što dovodi do nadutosti.

- Slanina je bogata zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upalu u celom telu i crevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema - pojasnio je dijetetičar Džesi Fider.

Musli iz prodavnice

Iako se musli često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja žitarica celog zrna, ovasa i orašastih plodova, zapravo može doprineti nadutosti i problemima s crevima kod pojedinaca.

Mnoge vrste muslija kupljene u prodavnicama pune su dodatih šećera i nezdravih masti, što može poremetiti rad organa za varenje i dovesti do nelagode, piše Index.hr

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati