Zdravlje

Direktno.rs

14. 06. 2024. 14:06 1

Jela je banane SVAKI dan 7 dana - desile su joj se velike promene u organizmu

Američka doktorka Patriša Varakalo, inače specijalista osteopatije, nedavno je sprovela jedan zanimljiv i jednostavan eksperiment - jela je banane svaki dan tokom nedelju dana kako bi videla kako će se to odraziti na njeno zdravlje.

Za banane se veruje da su jedna od najboljih grickalica iz prirode, ali one nisu samo pristupačne i ukusne, već imaju još niz prednosti.

 - Banane su skrobno voće koje je bogato vitaminima i mineralima. One su dobar izvor vlakana, vitamina B6, ali imaju i vitamin C, kalijum i mangan. One obezbeđuju zdrav izvor ugljenih hidrata koji vam pomažu u održavanju nivoa energije tokom dana -  ističe Maksin Smit, registrovani dijetetičar-nutricionista u Kliničkom centru u Klivlendu.

Ova nutricionistkinja posebno skreće pažnju na jedan istaknut hranljivi sastojak prisutan u bananama:

"Kalijum je važan nutrijent koji pomaže pravilnu kontrakciju mišića, uključujući i srčani mišić. Kalijum je važan i za kontrolu krvnog pritiska i podržaca zdravu funkciju bubrega". 

Ona dodaje i da bi neki ljudi ipak trebalo da povedu računa u unosu banana!

- Ako vam bubrezi ne funkcionišu kako treba, pitajte svog lekara da li možda treba da ograničete unos hrane bogate kalijumom, kao što su banane. Previše banana može da dovede do nakupljanja kalijuma u telu, što može da bude opasno po vaše zdravlje - kaže Smit.

Dr Varakalo je konzumirala banane svaki dan tokom cele jedne nedelje - ona ih je jela u sirovom obliku, ali je eksperimentisala i sa receptima kao što su jednostavan smuti ili palačinke od banana ili ih je kombinovala sa borovnicama i granolom, pa sa parčetom tost hleba i bademovim puterom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati