Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

30. 05. 2024. 09:00 0

Uloga vitamina E u zdravlju ljudi: Gde se sve nalazi?

Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu i zdravlju ljudi, a određene namirnice ga sadrže.

Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Takođe je esencijalni nutrijent, što znači da ga telo ne proizvodi i da ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomerni dodaci ishrani sa ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.

Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.

Kao snažan antioksidans, vitamin E je esencijalni nutrijent potreban za optimalno zdravlje.

Ovaj vitamin se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lešnika, avokado, spanać, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu ishranu kao deo zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica bogatih vitaminom E.

Orasi

Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.

Postoji mnogo načina da uključite orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije. Međutim, važno je da ih konzumirate umereno zbog njihove visoke kalorijske vrednosti.

Suncokret

Seme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se konzumirati kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za mešanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu takođe možete posuti semenkama suncokreta ili ih pomešati sa grčkim jogurtom, kao što stručnjaci predlažu.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno sa drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.

Avokado

Ova voćna superhrana nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.

Vitamin E u avokadu deluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.

Mahunarke

Grašak, sočivo i leblebija su mahunarke bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati