Zdravlje

Direktno.rs

28. 02. 2024. 18:43 0

Trombofilija: Skrivena opasnost za osobe sa viškom kilograma

Gojaznost ne samo da povećava rizik od proširenih vena, već može i pogoršati sklonost ka formiranju krvnih ugrušaka, poznatu kao trombofilija. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput duboke venske tromboze i plućne embolije. Ključno je za osobe sa viškom kilograma da budu svesne ovih rizika i preduzmu mere za njihovo sprečavanje. Pored redovnih lekarskih pregleda, zdrav način života može znatno smanjiti opasnost od ovih stanja. Razumevanje veze između gojaznosti i trombofilije ključno je za očuvanje zdravlja.

Zašto su sobe s viškom kilograma sklone trombofiliji?Zašto su sobe s viškom kilograma sklone trombofiliji?

Gojazne osobe su sklone trombofiliji iz nekoliko razloga:

• Povećan pritisak na vene: Višak telesne težine stvara dodatni pritisak na vene, što otežava protok krvi i povećava rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

• Povećana proizvodnja faktora zgrušavanja: Gojaznost može dovesti do povećane proizvodnje faktora zgrušavanja u krvi, što povećava verovatnoću stvaranja ugrušaka.

• Smanjena fizička aktivnost: Osobe sa viškom kilograma često imaju manje aktivnosti, što usporava cirkulaciju krvi i povećava rizik od trombofilije.

• Inflamacija: Gojaznost je često povezana s hroničnom niskom razinom inflamacije, što može doprineti formiranju ugrušaka.

• Povezani zdravstveni problemi: Gojaznost je često povezana s drugim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i dislipidemija, koji dodatno povećavaju rizik od trombofilije.

Ovi faktori zajedno povećavaju sklonost osoba s viškom kilograma ka trombofiliji. Stoga je važno da osobe koje imaju višak telesne težine vode računa o svom zdravlju, održavaju zdravu težinu, redovno vežbaju i prate preporuke lekara kako bi smanjile rizik od trombofilije. 

Trombofilija i njeni simptomi

Trombofilija se javlja kada postoji povećana sklonost organizma ka stvaranju krvnih ugrušaka, što može biti rezultat genetskih faktora, određenih zdravstvenih stanja ili životnih navika. Prvi znaci trombofilije su često suptilni i lako se mogu prevideti. Međutim, postoji nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju:

• Neočekivani otok u jednoj nozi ili ruci može biti prvi signal.• Osećaj boli ili težine u nogama, koji može biti prisutan bez očiglednog razloga.

• Promena u boji kože, gde pogođeno područje može poprimiti crvenu, plavu, ili ljubičastu nijansu.

• Toplotu na dodir u području gde bi ugrušak mogao biti prisutan.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite lekaru za dalju evaluaciju i potencijalno lečenje. Rano prepoznavanje i adekvatan odgovor na simptome trombofilije mogu pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija.

Strategije za borbu protiv trombofilije

Promene u načinu života igraju ključnu ulogu u ovoj borbi, a među njima su:

Smanjenje telesne težine: Smanjuje pritisak na vene nogu.

• Vežbanje: Poboljšava cirkulaciju i zdravlje vena.

• Kompresivne čarape: Podržavaju bolji protok krvi.

• Izbegavanje dugog sedenja ili stajanja: Promoviše bolju cirkulaciju.

Medicinski tretmani variraju od minimalno invazivnih procedura kao što su antikoagulantna terapija i upotreba posebnih uređaja za kompresiju do operativnih zahvata koji se koriste u slučajevima težeg stanja. Izbor metode tretmana zavisi od težine stanja i individualnih potreba pacijenta.

Kombinovanjem ovih pristupa možete umanjiti simptome i sprečiti dalji razvoj trombofilije, što vodi ka poboljšanju kvaliteta života. Važno je konsultovati se sa specijalistom za odabir najbolje strategije lečenja.

Uloga ishrane i vežbanja u očuvanju zdravlja vena

Da biste sačuvali zdravlje svojih vena, ključno je da usvojite zdrave navike u ishrani i redovno se bavite fizičkom aktivnošću. Ove dve strategije su temelj za sprečavanje proširenih vena. Evo kako pravilna ishrana i vežbanje mogu pomoći u ovoj borbi:

Ishrana bogata antioksidansima

Namirnice bogate antioksidansima, kao što su voće i povrće, mogu poboljšati zdravlje vena smanjujući oksidativni stres i upale u telu. Preporučuje se uključivanje:

• Tamnozeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, zbog visokog sadržaja vitamina K, koji može pomoći u jačanju vena.

• Bobice, kao što su borovnice i maline, koje su bogate antioksidansima i mogu pomoći u očuvanju elastičnosti vena.

• Citrusno voće, koje sadrži vitamin C, ključan za proizvodnju kolagena i održavanje zdravlja venskih zidova. Redovno vežbanje Fizička aktivnost je neophodna za cirkulaciju i može sprečiti stvaranje trombofilije. Preporučene aktivnosti uključuju:

• Hodanje, koje je odlično za poboljšanje cirkulacije bez prevelikog opterećenja na noge.

• Plivanje i vodene vežbe, koje smanjuju pritisak na vene dok pomažu u jačanju mišića.

• Joga, koja može pomoći u poboljšanju protoka krvi i smanjenju pritiska na donje ekstremitete zahvaljujući određenim poza.

Kada u svoj svakodnevni život uključite ove preporuke, smanjićete rizik od razvoja trombofilije i istovremeno doprineti poboljšanju opšteg zdravlja. Počnite sa malim, ali značajnim koracima, koji mogu imati veliki uticaj na zdravlje vaših vena i opšti kvalitet života.

Značaj hidratacije

Voda je ključna za održavanje zdravlja vaših vena jer razređuje krv i olakšava njen protok, smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka. Adekvatna hidratacija takođe pomaže u smanjenju otoka nogu, uobičajenog simptoma problema s venama. Stručnjaci preporučuju da pijete dovoljno vode svakodnevno kako biste održali telo hidriranim, a količina vode koja vam je potrebna zavisi od vaše aktivnosti i uslova u kojima živite.

Značaj redovnih lekarskih pregleda

Pregledi igraju ključnu ulogu u ranoj dijagnostici i efikasnom lečenju, doprinoseći tako prevenciji mogućih komplikacija.Tokom redovnih pregleda, lekari mogu pratiti stanje vena i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Jedan od važnih aspekata ovih pregleda jeste analiza faktora trombofilije, koja može identifikovati osobe sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka. Rana identifikacija i tretman ovog stanja su ključni za sprečavanje ozbiljnih komplikacija, uključujući duboku vensku trombozu i plućnu emboliju.

Redovnim praćenjem zdravlja, ne samo da možete spasiti svoj život, već i unaprediti opšte stanje zdravlja i dobrobit. Na osnovu saveta i preporuka lekara, možete preduzeti neophodne korake za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje rizika od proširenih vena. Ne dozvolite da proširene vene ili trombofilija postanu veći problem - redovni lekarski pregledi su vaš prvi korak ka zdravijem životu.

Zašto je borba protiv gojaznosti bitna za očuvanje zdravlja vaših vena?

Boriti se protiv gojaznosti znači čuvati svoje vene i celokupno zdravlje. Pravilna ishrana i vežbanje nisu samo za izgled, već i za sprečavanje problema kao što su trombofilija i proširene vene. Zato, neka vaš cilj bude zdraviji život, bolja cirkulacija i snažnije vene. Počnite sa promenama danas i napravite veliki korak za svoje zdravlje. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Saznajte šta je trombofilija i zašto su osobe s viškom kilograma podložne tome... Budite informisani, brinite se o zdravlju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati