Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 03. 2022. 16:01 0

Svetski dan borbe protiv gojaznosti: Polovina Srba ima višak kilograma

Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a svaka treća na pragu gojaznosti što znači da je polovina stanovništva prekomerno uhranjena. To su podaci istraživanja koje je neposredno pred pandemiju korona virusa sproveo Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut".

Povodom Svetskog dana gojaznosti, Ministarstvo zdravlja upozorava da, prema procenama stručnjaka, gojaznost smanjuje životni vek u proseku od šest do sedam godina, a da je svaki drugi smrtni ishod u Srbiji povezan sa prekomernim viškom kilograma.

Gojaznost je glavni faktor rizika za više od 200 raznih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, moždanog udara i različitih oblika karcinoma.

U cilju unapređenja zdravstvenih usluga i tretmana pacijenata koji boluju od gojaznosti Ministarstvo zdravlja pokrenulo je izradu studije pod nazivom "Faktori rizika i posledice gojaznosti među odraslim pacijentima u Republici Srbiji".

Studija ima za cilj da na sveobuhvatan način sagleda aktuelan problem gojaznosti u našoj zemlji i da preporuke za izradu strategije njenog suzbijanja.

- Između ostalog, studija će ispitivati da li su promenjene navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti tokom pandemije Covid 19 rezultirale povećanjem telesne težine naših građana - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da studija treba da omogući bolje razumevanje uzroka gojaznosti i posluži u planiranju i koncipiranju daljih planskih dokumenata i stručnih uputstava, pre svega Vodiča za prevenciju i lečenje gojaznosti.

Cilj tih aktivnosti je da se putem prevencije gojaznosti, promocije zdravog načina života i ishrane, adekvatne edukacije stručnog kadra i pacijenata, kao i kroz unapređenje zdravstvenih usluga, predupredi pandemiju gojaznosti u Srbiji.

Te aktivnosti su, kako se navodi, predviđene Nacionalnim programom za prevenciju gojaznosti.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je gojaznost najvećim neprepoznatim javno zdravstvenim problemom današnjice.

Svetski dan gojaznosti obeležava se od 2020. godine svakog 4. marta u cilju promocije praktičnih rešenja za okončanje globalne krize gojaznosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati