Zdravlje

07. 02. 2024. 15:29 2

Tihi srčani udar: 5 simptoma

Kada mnogi od nas pomisle na srčani udar, možda zamisle dramatičan bol u grudima koji jasno pokazuje da nešto nije u redu.

Važno je napomenuti da Američka asocijacija za srce izveštava da oko 805.000 Amerikanaca svake godine doživi srčani udar, pri čemu se oko 170.000 slučajeva – više od 20 odsto – dešava kao „mini srčani udari“ ili „tihi“ srčani udari.

Simptomi mini srčanog udara mogu biti daleko suptilniji od alarmantnih srčanih udara koji izazivaju pažnju i zahtevaju hitnu intervenciju.

Medicinski, mini srčani udari se nazivaju tihi miokardijalni infarkt ili tiha ishemija.

Laksami Mehta, kardiolog i direktor Preventivne kardiologije i Zdravlja žena srca na Medicinskom centru Univerziteta Ohajo i volonterka programa Go Red for Women, kaže: "Mini ili tih srčani udar može se javiti sa minimalnim, neprepoznatljivim simptomi ili može da bude bez simptoma uopšte." Bez obzira na njihov manje primetan karakter, ove tihe epizode nisu manje ozbiljne od svojih simptomatičnijih pandana.

Kada se pojave, simptomi mogu varirati i uključivati i tradicionalne znakove srčanih tegoba, poput nelagodnosti u grudima, otežanog disanja, mučnine, vrtoglavice i bolova u vilici.

Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara od suštinskog je značaja, jer rana dijagnoza i lečenje su ključni za umanjenje ozbiljnih zdravstvenih posledica koje mogu uslediti nakon srčanog udara.

Gorušica

Rutinski napad gorušice nekada može da bude simptom, kaže dr Mehta.

Majk Sevilja, lekar opšte prakseiu Ohaja, kaže da se njegova klinička iskustva slažu sa ovim upozorenjem i napominje da su njegovi pacijenti tražili lekove bez recepta protiv gorišice, a imali su mini srčani udar.

Međutim, kada ovi poznati lekovi ne ublaže nelagodnost, to je znak da problem možda ne leži u stomaku već može biti stvar srca.

Osećaj kao da ste napregli mišić

Bol u vratu, grudima ili gornjem delu leđa može se činiti kao da ste „istegli“ mišić, i ne deluje zabrinjavajuće. Međutim, dr Mehta i dr Sevilja upozoravaju da ne treba brzo odbaciti takvu nelagodnost. Ovi simptomi mogu biti znakovi mini srčanog udara umesto samo znakova preteranog napora.

Produžen, naglašen umor

Osećaj naglašenog umora tokom dužeg perioda može biti više od signala da naporno radite. Ovakav dubok, neumoljiv umor je simptom koji mnogi možda neće odmah povezati sa zdravljem srca. Ipak, ovakva vrsta umora zahteva pažnju lekara i ne može da se leči snom i kofeinom, kaže dr Mehta. Kada se iscrpljenost čini nesrazmerna vašim dnevnim aktivnostima, to može biti suptilan znak koji vam daje vaše telo da nešto nije kako treba.

Teškoće u disanju mogu biti simptom mini srčanog udara

Uobičajeno je da osećate otežano disanje nakon fizičkog napora ili tokom stresa. Međutim, dr Sevilja savetuje: Ako se ova teškoća u disanju ne popravi nakon odmora, ne treba je zanemariti. Uporni nedostatak daha, posebno kada ste imali priliku da se opustite, može da bude upozoravajući znak za mini srčani udar.

Simptomi slični gripu

Tokom ovog perioda godine, gotovo je očekivano da ćete doživeti prehladu i osećati sve simptome vezane za nju uključujući kašalj, teško disanje i umor. Ako osoba ima rizik od srčanih oboljenja, i oseća ove simptome koji traju dugo i ne prolaze, možda je vreme za pregled kod kardiologa, savetuje dr Sevilja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati