Zdravlje

Direktno.rs

27. 11. 2023. 15:05 0

Četiri najčešća zdravstvena problema kada je žensko zdravlje u pitanju

Intimno zdravlje žene tokom različitog perioda života i životnih navika može biti narušeno na više načina. Većina problema koji se mogu javiti u tom smislu su manje opasni i lako otklonivi. Dok sa druge strane naravno postoje i oni ozbiljniji za koje je potrebno više vremena za dijagnostiku i lečenje.

Nije zanemarljiv broj žena koje odlažu svoje potrebe u ovom smislu, odnosno koje duže vreme ignorišu neke od simptoma koje im njihovo telo šalje.

Blagovremeno reagovanje ključno je za uspešno lečenje, a oslobađanje od straha koji se vezuje za odlazak kod lekara je ključna tema koja treba da se promoviše i propagira.

Promene na grliću materice mogu se otkriti redovnom kolposkopijom

Redovan ginekološki pregled je onaj koji se sprovodi jednom godišnje i koji podrazumeva pregled, razgovor, kolposkopiju i papa test. Teško je reći šta je od nabrojanog najbitnije jer su sve stvari usko povezane jedna sa drugom.

Kolposkopija predstavlja pregled grlića materice i vagine posebnim uređajem odnosno specijalnim mikroskopom. Ono što se ne vidi golim okom ovaj mikroskop omogućava da se vidi pod uveličanjem koja daje jasnu i preciznu sliku za analizu zidova vagine i površine grlića materice.

Upravo kolposkopija omoguća da se na grliću materice uoče promene u najranijim fazama, a svaka eventualna sumnjiva promena (u praksi često nazvana i ranica) može zahtevati dodatna ispitivanja ili terapiju.
Uz to, obavezno se radi i Papa test (Papanikolau) koji podrazumeva uzimanje brisa i njegovo analiziranje.

Rešenje za poremećen rad hormona može biti Inofolic

Poremećaj u hormonskom statusu kod žena još jedan je od učestalih problema sa kojim se suočavaju žene različite uzrasne dobi. Jedan od najefikasnijih i najtraženijih proizvoda na tržištu istakao se Inofolic.

U zavisnosti koji disbalans hormona je prisutan zavisiće i koji će proizvod iz linije Inofolic biti preporučen.

Na primer za tretman insulinske rezistencije i sindroma policističnih jajnika kao najefikasniji pokazao se Inofolic HP. Napravljen je na bazi mio-inozitola, alfa-laktalbumina i folne kiseline i beleži efikasnost u delovanju kod ovih problema do čak 95%.

Osim toga njihovi proizvodi mogu biti namenjeni i tinejdžerkama koje imaju problem sa kožom lica, ženama koje planiraju trudnoću pa i samim trudicama.

Bakterije u mokraći

Ženi su generalno gledano u odnosu na muškarce u svakom životnom dobu izložene većem riziku od urogenitalnih infekcija. Samim tim i infekcijama urinarnog trakta, koje se kod trudnica mogu javiti i kao asimptomatske.

Prisutnost bakterija u mokraći kod žena je česta pojava koju je najveći broj žena zadesio bar jednom u životu. Analizom urina utvrđuje se prisustvo bakterije u mokraći, dok se urinokulturom ona može preciznije odrediti kao i najefikasniji način lečenja.

Kod trudnica u čak 90% slučajeva uzročnik bakterije u mokraći je Ešerihija koli za koju je potrebno primeniti terapiju po preporuci lekara i zato one češće vrše ovu vrstu analize.

Bakterijska vaginoza

Poremeća u pH vrednosti vaginalne sluznice može dovesti do razvoja bakterija koje nisu tako dobre. Narušena ravnoteža upravo vaginalne sluznice odnosno mikroflore otvara put i ka razvoju mnogih drugih gljivičnih i urogenitalnih infekcija.

Na kvalitet vaginalne mikroflore mogu uticati razni faktori, a samo neki od njih su životni stil, pad imuniteta, izloženost stresu, česta promena partnera, upotreba antibiotika, neadekvatna sredstva za održavanje lične higijene, trudnoća, menopauza i sl.

Istraživanja na svetskom nivou pokazala su da svega 30-40% žena ima zdravu vaginalnu floru, a da su najčešće urogenitlane infekcije bakterijska vaginoza, vaginalna kandidijaza ili trihomonijaza. Posebno rizičnu grupu predstavljaju trudnice i žene u reproduktivnom dobu.

Važno je napomenuti da je uspešnost lečenja visoka, samo je potrebno javiti se lekaru na vreme i biti dosledan u korišćenju preporučene terapije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati