Zdravlje

Direktno.rs

05. 10. 2023. 17:51 0

Zapamtite! Neka vaši okidači budu vaši učitelji

Okidači nas čine ljudima. One nam se dešavaju na poslu, u odnosima i interakcijama sa potpunim strancima. Okidač je nezaceljena emocionalna rana. Nivo emocija koji doživljavate daje vam uvid u to koliko dugo je taj okidač potisnut.

Nije da su okidači loši, oni nam zapravo daju priliku da posmatramo i razmišljamo šta nam omogućava da se izlečimo. Ako ovo zvuči jednostavno, to je zato što jeste. U isto vreme, ovo je veoma teško praktikovati jer tokom emocionalnog okidača imamo podsvesnu reakciju.

Naša reakcija je bukvalno ispod naše svesti, zbog čega, ako je druga osoba u tim trenucima sa nama, može da se oseća potpuno zbunjeno.

Kada se izlečenje aktivira, menjamo način na koji percipiramo svet oko nas i naše interakcije sa ljudima u njemu. Ako možemo da prepoznamo okidače i ako možemo da se odvojimo od emocionalne reakcije, dobijamo uvid.

Kako prepoznati okidače?

1. Postavite nameru da ih vidite

Ujutru u krevetu ili (još bolje) tokom meditacije, postavite nameru da vidite i naučite iz svojih pokretača. Recite sebi: "Danas želim da mogu da vidim svoje emocionalne okidače kako bih mogao da postanem bolja verzija sebe."

Postavljanje namere počinje da se povezuje sa moždanim putevima da biste objektivno videli na šta ste ranije samo reagovali.

2. Vodite dnevnik

Pisanje je neverovatno moćno jer naši zaposleni umovi ne mogu uvek da vide i zabeleže obrasce. Korišćenje dnevnika za beleženje kada ste bili u okidaču, kako ste se osećali i kako ste reagovali daće vam vredne podatke.

Dok budete zapisivali i čitali o svojim prethodnim reakcijama, naučićete toliko o stvarima koje ranije niste mogli da vidite.

Recimo da vas neko kritikuje na poslu. Osećate kako vam krv ključa i to vas satima nakon toga ostavlja bez energije. Odvojite 3-5 minuta da zapišete šta se dogodilo, kao i misli i osećanja koja imate svaki put kada se ovako nešto dogodi, pomoći će vam u sledećem koraku.

3. Pronađite "zašto"

Mislimo da su drugi ljudi naši okidači, ali oni samo drže ogledala našim okidačima. Za svaku emocionalnu reakciju postoji osnovni uzrok. Obično dolazi iz detinjstva ili nekog prošlog emocionalno snažnog trenutka.

Što više promatrate umesto da reagujete, to ćete više uvida dobiti. Kada možete da razumete zašto emocionalno reagujete u različitim situacijama, otvarate se izboru kako ćete reagovati.

Sada kada ste postavili nameru da identifikujete svoje okidače i učite od njih, moraćete da znate kako da ih rešite kada se pojave.

Emocije menjaju hemiju i mozga i tela, pa je važno zapamtiti da je ovo proces koji zahteva mnogo rada. Na početku ove vežbe osećaćete se potpuno preplavljenim, ali svaki put kada to uradite doživećete emocionalno oslobađanje.

Kako koristiti pokretače rasta?

1. Osetite emociju kao energiju

Dajte drugo ime onome što osećate kao energiju. Dozvolite da energija teče kroz vas.

Pokušajte da ga ne etiketirate ili reagujete na njega. Samo oseti i diši.

2. Vežbajte posmatranje

Imali smo podsvesnu naviku da reagujemo na naše okidače. U početku, posmatranje okidača će izgledati gotovo nemoguće. Koristite svoj dnevnik da zapišete šta osećate čak i ako to nema smisla.

Svaki put kada posmatrate svoju reakciju, priznajte koliko je to bilo teško i dodelite pozitivnu emociju iskustvu.

Dok vežbate, putevi vašeg mozga će se promeniti i biće manje verovatno da ćete se uključiti u uobičajene reakcije.

3. Zabeležite svoj napredak

Koristite ovu afirmaciju onoliko često koliko vam je potrebno. Udahnite i dok se povezujete sa emocijom zahvalnosti recite naglas "Zahvalan sam za ovu emociju i ono što me ona može naučiti".

Povezivanje bilo koje misli sa emocijom pomaže vam da se zaista promenite. O tome je događaj. Misli i osećanja zajedno su veoma moćna.

4. Budite svesni svog novog odnosa prema emocijama

Uz malo prisustva i vežbe, počećete da vidite da se vaše ideje o emocijama menjaju. Postajete lakši i spremniji za drugačije emocionalno iskustvo.

Svaki put kada ovo praktikujete, postajete svesniji sopstvenog ponašanja, navika i misli. Samosvest će biti vaša nagrada.

5. Otpuštanje

Dozvolite sebi unutrašnje procese i promene. Ne prisiljavajte sebe da posmatrate i učite ako osećate otpor.

Budite strpljivi, intuitivno osetite kada želite nešto da pustite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati