Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

07. 10. 2024. 19:41 8

"Vučić po pitanju litijuma u konfliktu sa većinskim raspoloženjem"

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je da vlast priprema sebi vruću jesen, pošto će odbiti predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma. Pitanje rudarenja litijuma je, prema oceni Koraća, najjasniji slučaj da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao u konflikt sa večinskim raspoloženjem u Srbiji.

Osvrćući se na današnju sednicu Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je predlog opozicije o izmenama Zakona o rudarstvu, Korać je rekao da je rasprava povremeno neprijatna, ali manje agresivna nego ranije.

- Relativno su ozbiljni i predstavnici vlasti i opozicije, a razlog je to što je ovo (litijum), politički gledano, najveća tema u Srbiji - ocenio je on u emisiji Dan uživo na N1.

Prema njegovim rečima, vlast je pristala na ovu raspravu da bi pokazala toleranciju i smanjila mogućnost da se izađe na ulicu što, smatra, neće uspeti, ali i da pokuša da iznese građanima svoje argumente.

- Njihovi argumenti su sa dosta manipulacija i malo činjenica - smatra Korać, navodeći kao manipulaciju to što se režim ponaša kao da su juče došli na vlast, da su sve uradili bivši "žuti" i i da nemaju veze ni sa jednom odlukom.

Korać kaže da se potpuno slaže sa ocenom opozicije da bi rudarenje litijuma moglo da napravi ozbiljnu ekološku štetu Srbiji, dodajući da je siguran da je Vučić danas izbegao da bude u Skupštini.

"Vlast čeka vruća jesen"

Ovo je, kako je kazao, najjasniji slučaj da je Vučić došao u konflikt sa večinskim raspoloženjem u Srbiji.

- Do sada je to klizilo, bilo na granici, često je imao podršku, ali ovaj put nema - smatra Korać.

Vlast, kako je istakao, priprema sebi "vruću jesen" pošto će odbiti ovaj predlog Zakona, dok će, sa druge strane, opozicija tražiti podršlku građana i ona će „buknuti“.

- Vlast mora ozbiljno da razmisli o tome da li radi nešto što je protiv interesa zemlje i što većina građana ne prihvata. Večina ne zna da li nam trebaju "rafali", ali ovde može da odgovori da li kopanje neke rude može da ugrozi životnu sredinu. Zabrinutost ljudi za životnu sredinu svuda u svetu raste, to pokazuju istraživanja - kazao je Korać.

Kako je istakao, Vučić radi istraživanja svakog dana i tačno zna šta mu rezulati pokazuju.

- Ali njegov status u odnosu na Nemačku i strašna želja da ga Evropa podrži je jača nego neka svest o zadržavanju na vlasti - smatra Korać.

Sastankom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prema Koraćevim rečima, Vučić poručuje "mene podržava Evropa, dok vi pričate gluposti, mene prima nemački kancelar".

Kako je ocenio Korać, ono što je uradila Nemačka u slučaju litijuma, liči na kolonijalno ponašanje.

- Ne možete govoriti o putu u Evropu, a ovde gurati projekat za koji je sasvim jasno da nema podršku građana u Srbiji - smatra sagovornik N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati