Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

29. 08. 2023. 16:00 0

Zašto se jogurt stavlja na opekotine od sunca?

Jogurt je poznat kao jedan od preparat za lečenje opekotina od sunca. Iako nema naučnih dokaza da zapravo ubrzava zarastanje opekotina, svaka osoba koja je u životu doživela opekotine odmah će reći da joj je jogurt pomogao. Koja je tajna jogurta i kože?

Jogurt je namirnica koja je poznata vekovima, a popularnost u Americi stekao je pedesetih godina prošlog veka kada je proglašen za zdravu hranu i počeo da se proizvodi i konzumira u izobilju.

Nastaje delovanjem bakterija na mleko kada se mleku zagrevanjem dodaju jogurtne kulture bakterija mlečne kiseline – Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Osim vode, jogurt sadrži i 0,7 odsto mlečne kiseline, cink, kalcijum, vitamine B5 i B12, zbog čega je izuzetno lekovit ako se redovno konzumira jer poboljšava imunitet i rast dobrih bakterija u crevima.

Jogurt hladi kožu, ali… U slučaju oštećenja kože, jogurt deluje površinski i ne ulazi sistemski u telo. Svojom hladnom i tečnom konzistencijom hladi površinu kože, što blagotvorno deluje na crvenu i toplu kožu.
Međutim, efekat hlađenja ne traje dugo, pa se svakih 15 minuta, kada efekat hlađenja više ne postoji, mora isprati sa kože i ponovo naneti.

Probiotici, kao i vitamini i minerali iz jogurta pomažu u lečenju kože, što takođe blagotvorno deluje. Mali procenat mlečne kiseline koji se nalazi u jogurtu hidrira kožu jer je mlečna ili mlečna kiselina veoma dobra za veoma osetljivu kožu. To je jedna od alfa-hidroksi kiselina koje ne prodiru duboko u kožu, već deluju na površini. U kozmetici se ova kiselina koristi za njegu vrlo osjetljive i fotooštećene kože lica, piše dermatolog Klaudija Šebetić ​​za Zdravobudi.hr.

Tako je jogurt našao primenu za negu kože lica, pa ljudi koji vole prirodnu kozmetiku i prirodne proizvode često posežu za maskama sa jogurtom ili pilingom za lice koji sadrže jogurt. Ovi proizvodi su dostupni za sve i kako ne izazivaju iritaciju ili alergije na koži, dobrodošli su za sve tipove kože.
Jogurt nanesen na opekotine će delovati samo površinski i ubrzati zarastanje kože, ali oštećenja nastala u dubini kože mogu dugo trajati i ponekad će ih koža sigurno zapamtiti.

Sunce, kao izvor ultraljubičastih zraka, površno i duboko deluje na kožu, a ovaj površinski efekat je uzrok opekotina. Manifestuju se kao naglo crvenilo kože, koje može biti praćeno plikovima i naknadnim ljuštenjem. Mogu da zahvate manju ili veću površinu kože, a posebno treba biti oprezan ako je opekotine od sunca nastalo na većoj površini kože.
U slučaju manje opekotine, na kožu se mogu nanositi rashladni gelovi, hladnije obloge, hladni jogurt, ali se ne preporučuje nanošenje masnih krema, uljanih proizvoda, lekovitog bilja koje je fototoksično poput kantariona. U slučaju pojave opštih simptoma, kao što su visoka temperatura, drhtavica, drhtavica, jaka glavobolja, mučnina, svakako je neophodna konsultacija sa lekarom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati