Zdravlje

[ Izvor: Eklinika.rs ]

18. 07. 2023. 08:47 1

95 odsto urina je voda: Koliko je štetan u bazenu?

U urinu mogu biti prisutni i hemijski tragovi duvana, lekova, vitamina i drugih supstanci koje bubrezi filtriraju iz krvi.

Urin je u 95 procenata sačinjen od vode i u pet odsto od nusprodukata hrane i pića kao što je to urea, mokraćna kiselina. U sastav urina ulaze i elektroliti, kao što su natrijum, hlorid, kalijum i fosfor, mikroskopski ostaci mrtvih krvnih zrnaca. U urinu se mogu naći i hemijski tragovi duvana, lekova, vitamina i drugih supstanci koje bubrezi filtriraju iz krvi.U bazenu voda nikada nije potpuno čista

Loša navika nekih osoba jeste da mokre u bazene i javna kupališta. Istraživanja tvrde da u bazenu možemo da budemo u kontraktu sa urinom i čak izmetom. Mnoge osobe se ne tuširaju pre ulaska u bazen, a smatra se da je oko 40 odsto odraslih osoba mokrilo nekada u životu u bazen.

Stručnjaci navode da u urinu koji dospe u bazen mogu biti prisutne i bakterije iz genitalija. Ove bakterije nastanjuju kožu i ne smatraju se generalno štetnima, dobra vest je, ipak, da se voda u bazenu tretira hlorom i drugim sredstvima kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti.

Šta se dešava kada se sudare urin i hlor?

Hlor iz bazena može da se kombinuje sa ostacima znoja, mokraće, izmeta i mikroba na koži. Kada se to dogodi, dolazi do hemijske reakcije, usled koje se smanjuje količina hlora čiji je zadatak da uništava bakterije. Sve može imati za posledicu crvenilo očiju i iritaciju kože. Stručnjaci navode da čist bazen ne miriše na hemikalije. Ukoliko osetimo miris hlora velike su šanse da u bazenu ima ostataka urina, kaže urolog dr Neel Parekh.

Koje infekcije vrebaju iz bazena?

U slučaju da bakterije prodru u naš urinarni sistem moguće su infekcije urinarnog trakta, koje su praćene bolom u stomaku ili donjem delu leđa, nemogućnošću pravilnog mokrenja, čestim mokrenjem. Urinarne infekcije su učestale, posebno kod žena, ali lako se i leče, naglašavaju doktori.

Nadležni dodaju da u većini bazena ima dovoljnih količina hlora, koji može da uništi bakterije što izazivaju urinarne infekcije.

Da li hlor u potpunosti umanjuje rizik?

– Hlor smanjuje ali ne eliminiše u potpunosti rizik od infekcija urinarnog trakta. Redovno održavanje higijene bazena, adekvatna dezinfekcija i pravilan tretman vode su ključni – kaže dr Neel Parekh.

Stručnjaci objašnjavaju da urin može da izazove iritaciju očiju i kože, ali da nije opasan. U najboljem interesu svih jeste da urina ne bude u bazenima. Preporuka stručnjaka jeste da se redovno tuširamo, pre i posle ulaska u bazen, peremo ruke i genitalije i izbegavamo uriniranje u bazenu. Vlažno okruženje je pogodno tlo za razvoj bakterija, pa je i rizik od infekcije veći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati