Zdravlje

[ Izvor: K1/Mediji ]

23. 04. 2023. 12:00 0

Kako prevazići prolećni umor?

Tokom prelaznog perioda, između zime i proleća, kada postaje sve toplije, mnogi ljudi se žale na umor, pospanost, tromost i nedostatak energije.

Stručnjaci objašnjavaju da je našem telu potrebno određeno vreme da se prilagodi promeni klime i upravo u tom periodu prilagođavanja, najizraženiji su simptomi takozvanog prolećnog umora.

U Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da bismo sprečili prolećni umor, moramo početi sa zdravom dnevnom rutinom.

- Tokom zime smanjena nam je fizička aktivnost tako da je jedan od koraka u savladavanju prolećnog umora - šetnja. Umerenom fizičkom aktivnošću, šetnjom ili laganim vežbama, povećaćemo snabdevanje tela kiseonikom, i samim tim, imaćemo više energije. Pored fizičke aktivnosti, odmora u toku dana i dovoljnog sna, pomoć u borbi protiv prolećnog umora nam pruža i ishrana. Da bismo obezbedili našem telu energiju, ishrana mora da bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama - navode u ovom Savetovalištu.

- U ishrani treba da bude zastupljeno sezonsko i jezgrasto voće, zatim povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, mlad luk i rotkvice. Masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom. Treba unositi što više vode, ograničiti unos kofeina i izbaciti iz ishrane prerađenu hranu - kažu u Savetovalištu.

Oni dodaju da dnevna rutina koja se sastoji iz pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljnog unosa vode i kvalitetnog sna ima važnu ulogu u sprečavanju pojave prolećnog umora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati