Zdravlje

Direktno.rs

11. 03. 2023. 11:52 1

Ljutnja kao najveći uzrok gojaznosti

Ukoliko želite da smršate onda prestanite da se ljutite, jer to je jedno od emotivnih stanja koje je najviše povezano s debljanjem. Jedan od razloga je traženje utehe u hrani kada vam neko pokvari raspoloženje, tako da u tom slučaju ni telesne vežbe ne pomažu.

Kako piše Bright Side, urađeno je nekoliko istraživanja o vezi između ljutnje i gojaznosti, a povod je bila knjiga meksičkog nutricioniste Huana Manuela Romera Vilje koja se zove "Ko se ljuti, postaje debeo" (He Who Gets Angry Gets Fat).

Autor je u toj knjizi naveo da ljutnja može biti jedan od glavnih razloga debljanja te to objašnjava vezu između emocija i hrane koju ljudi konzumiraju, objašnjavajući činjenicu da se iza gojaznosti uvek nalaze psihičke promene te da su to pronašli kao način za suzbijanje emotivnog bola.

Mnogima nije jasno kakve zaista veze ima ljutnja s debljanjem. U praktičnom smislu, kada se čovek naljuti telo mu počne lučiti adrenalin, ali i kortizol hormoni koji se oslobađaju kao odgovor na stres, a s druge strane, povećavaju nivo šećera u krvi. Ovi hormoni se obično proizvode tokom vežbanja, međutim, aktiviraju se i tokom ljutnje, a glukoza koju ćelije proizvode je neiskoristiva te se taloži kao masnoća u organizmu.

Ova knjiga je rezultat višedecenijskog rasta autora koja sadrži akademska istraživanja i vlastita iskustva s pacijentima. On je otkrio da mnogi njegovi pacijenti s prekomernom težinom imaju probleme s kontrolom besa što je dodatno dokazalo njegovu teoriju.

Naravno, ne isključuje se činjenica da prekomerna težina može biti rezultat i unutrašnjih uzroka poput metaboličkog sindroma i hormonalnih, poput problema sa štitnom žlezdom. Ti uzroci mogu biti i spoljašnje prirode poput loših prehrambenih navika ili nedostatka vežbanja. Uz sve to, bes je samo još jedan element koji pogoršava trenutno stanje.

Negativne emocije poput ljutnje, tuge ili anksioznosti mogu u velikoj meri uticati na način na koji jedemo i u mnogim slučajevima postaju uzrok prekomernog debljanja. Te se emocije kanališu putem hrane koja postaje nesvesna zaštita od loših emotivnih stanja.

Osvešćivanje svojih prehrambenih navika ključno je za smanjenje telesne težine, tako da možete i otkriti koji su faktori zbog kojih se prejedate i konzumirate nezdravu hranu.

Neki od saveta mogu biti da razmislite da li zaista želite jesti nezdravu hranu, pre nego je automatski pojedete. Takođe, budite svesni svojih emocija i probajte želju za hranom u slučaju ljutnje, zameniti nekim korisnijim hobijem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati