Zdravlje

Direktno.rs

11. 02. 2023. 09:00 1

Koja biljka je za suv kašalj, koja melem?

Kašalj, bronhitis, upalni procesi disajnih organa, astma, samo su neka od stanja u kojima biljke mogu biti od pomoći. Koje su to biljke i kako se upotrebljavaju, otkrio je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Biljke koje tradicionalna medicina koristi za lečenje disajnih organa mogu se podeliti u nekoliko grupa.

- Biljke koje deluju na naše disajne organe deluju tako što ublažavaju kašalj koji se često povezuje sa velikim brojem disajnih oboljenja. Biljke koje smiruju taj suvi kašalj u sebi sadrže sluz. Jedna od njih je beli slez - rekao je travar.

Ističe da su u toj grupi i crni slez, laneno seme... Te biljke koristimo kada želimo da smirimo suvi nadražajni kašalj.

- Biljke koje sadrže eterična ulja su druga grupa bilja koje deluje na respiratorni trakt i među njima su majčina dušica, timijan, miloduh, komorač, anis. To su biljke koje dezinfikuju naše disajne organe, smanjuju upalne procese i podstiču iskašljavanje. Tu su i bršljan i jagorčevina.

Napominje da se za iskašljavanje koristi i islandski lišaj, koji sadrži gorke i antiseptične materije. Podbel je, takođe, korisna biljka. Najbolji je protiv bronhitisa i astme.

Oprezno sa njim jer ima supstance koje mogu da oštete jetru.

- Bokvica je šumski flaster, stavlja se na rane, prethodno je potrebno oprati je. Preporučuje se kod respiratornih infekcija. Kombinuje se sa listom crne bokvice", kaže travar.

Rosulja ili biljka mesožderka, lekovita i retka

- Rosulja je neobična lekovita i na našim prostorima je zaštićena vrsta. Raste na samo jednom lokalitetu u Srbiji, na Vlasini. Rosulja je biljka mesožderka. Pomaže kod velikog kašlja, kod asme, jača krvne sudove i može da otkloni bradavice - istakao je Momčilo Antonijević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati