Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

25. 12. 2022. 22:31 2

Trovanje amonijakom: Koji su simptomi i posledice

Katastrofalne vesti su stigle ove nedelje iz Pirota, gde je vagon cisterna sa amonijakom iskliznula, što je uplašilo građane Pirota, a čak 51 osoba se javila u bolnicu. Kada je reč o amonijaku, reč je o otrovnom gasu, koji "parži" pre svega, oči i disajne puteve, a posledice trovanja mogu biti teške i trajne.

Amonijak ili azan je hemijsko jedinjenje azota i vodonika sa molekulskom formulom NH3. Pri normalnim uslovima amonijak je gas oštrog, karakterističnog mirisa, lakši od vazduha i lako rastvoran u vodi. On je korozivan za neke materije. Glavna primena amonijaka je u proizvodnji đubriva, eksploziva i polimera. Takođe je sastojak kućnih sredstava za čišćenje.

Međutim, amonijak je otrovan gas, a prvi simptomi trovanja su iritacija i bolovi u očima, crvenilo i iritacija sluzokože i disajnih puteva.

Trovanje može dovesti do oštećenja donjih disajnih puteva. Pacijent ima otežano disanje, kašalj, škripanje, kratak dah i pritisak oko pluća, oštećenja oka, što se manifestuje jakim suzenjem i bolom u oku. Može doći i do trajnog ili privremenog gubitka vida.

Od amonijaka strada i nervni sistem, javljaju se stanja anksioznosti i uznemirenosti, a trovanje tim gasom izaziva i jake glavobolje i mentalne poremećaje. Može da prouzrokuje i oštećenje srca, koje se manifestuje ubrzanjem pulsa i gubitkom svesti.

Lečenje, u težim slučajevima, u bolničkim uslovima traje najmanje 20 dana.

Podsetimo, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je večeras vanrednu situaciju u tom gradu, nakon što je kod mesta Sopotski han došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak. Tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u atmosferu, zbog čega je 51 osoba hospitalizovana sa simptimima trovanja, od kojih je njih sedam prebačeno u Klinički centar u Nišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati