Zdravlje

Direktno.rs

11. 09. 2022. 07:00 0

10 najčešćih posledica stresa: Glavobolje, akne...

Stres je postao sastavni deo života, i što je najgore, sve manje primećujemo koliko utiče na naše zdravlje. A to je velika greška jer stres neće nestati sam od sebe i nastaviće da nas jede iznutra - malo, pomalo.

Lekari izdvajaju 10 najlešćih posledica konstantnog stresa:

1. Osip

Ako vam se događa da se odjednom negde na telu pojavi osip, a inače nemate alergije, vrlo verovatno je to posledica nagomilanog stresa.

Kad ste pod dugotrajnim stresom, imunitet slabi i organizam ubrzano luči histamin. Ako se u međuvremenu ne smanji količina stresa, na telu počinju da se pojavljuju crvene tačkice, slične osipu i one mnogo svrbe.

2. Oscilacije u težini

- Stres uzrokuje lučenje kortizola koji ometa sposobnost tela da obrađuje šećer u krvi i menja način na koji se u telu metabolizuju masti, proteini i ugljeni hidrati, što može da dovede do povećanja ili gubitka težine - objašnjava doktorka Šana Levin.

Takođe, stres može da bude i uzrok prejedanja ili izbegavanja hrane.

3. Konstantne glavobolje

Ako inače nemate problema sa glavoboljama i odjednom shvatite da vas u poslednjih par dana ili nedelja stalno boli glava, to je jedna od posledica prekomernog stresa. Stres oslobađa hemikalije koje mogu da prouzrokuju promene u nervima i krvnim sudovima u mozgu, što dovodi do glavobolje.

A ako ste inače skloni migrenama, stres može da ih dodatno pogorša. Takođe je uobičajeno da su vam pod stresom konstantno napeti mišići u telu, što može da prouzrokuje glavobolju.

4. Čudan osećaj u želucu

Stres može da utiče na probavu, i to na više različitih načina.

- Može da uspori pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje gasove i nadimanje, i može da pojača grčenje creva što izaziva bol i povraćanje - rekla je doktorka Debora Rouds.

5. Učestale prehlade

Stres ima loš uticaj na imunitet i čovek može da se lako razboli, a teže se bori s upalama i infekcijama.

- Ljudi koji su pod stresom se često na kraju razbole. To može da bude obična prehlada koja inače prođe za par dana, ali s imunitetom u ovako lošem stanju, čovek će se mnogo duže boriti protiv virusa - objašnjava Levin.

6. Ponovo ste dobili akne

Mislili ste da su akne udaljena tinejdžerska noćna mora, ali ako je vaše lice iznenada u bubuljicama, vrlo verovatno je uzrok izbijanja, stres. Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi više hormona, poput kortizola. Tada žlezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulima zajedno sa prljavštinom i mrtvim ćelijama kože, pa se pojavljuju akne.

7. Haos u glavi

- Stres ima veliki uticaj i na mentalno zdravlje čoveka. Povećanje hormona kortizola u telu ometa koncentraciju, uzrokuje probleme s pamćenjem, a uzrok je i anksioznosti i depresije - navodi Levin.

8. Opadanje kose

Stres može da dovede do povećanog opadanje kose. Inače je normalno da svaki dan čovek izgubi par vlasi kose koje se s vremenom obnove. Ali, kad se to događa pod uticajem stresa, mnogo veći broj folikula ulazi u fazu mirovanja što izaziva povećano opadanje kose.

9. Budite se iscrpljeni

Ako vam je teško da ujutru ustanete iz kreveta, a prespavali ste celu noć, verovatno ste klinički iscrpljeni.

- Stres isrcpljuje energiju jer skriveno utiče na ubrzani rad svih fizičkih sistema (imuniteta, nervnog sistema i slično). Vaše telo to stanje shvata kao posebno iscrpljujući rad i zato ni celonoćni odmor nije dovoljan da se telo energetski obnovi.

10. Nemate volje za intimne odnose

Kad ste pod stresom i imate milion stvari na pameti, nagon za vođenjem ljubavi je kao zadnja rupa na svirali - praktično nepostojeći. Kad se pojavi prilika za vođenjem ljubavi, iako to želite, vrlo verovatno ćete se loše fizički osećati ili nećete imati želju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati