Zdravlje

16. 02. 2021. 15:48 0

Milie, bubuljice koje to nisu: Samo ne dirajte

Vrlo je uobičajeno da se mala bela ispupčenja pojavljuju na koži lica, naročito u području oko očiju. Mnogi pogrešno smatraju da je to neka vrsta bubuljica ili akni, ali njihov sastav je drugačiji i treba ih i tretirati drugačije. Njihov naziv vam verovatno ne zvuči poznato, ali te male bele tačkice u medicinskoj terminologiji se nazivaju milia.

Milie su sitna ispupčenja koja se pojavljuju ispod gornjeg sloja kože (epidermisa) pored obrva, oko očiju i nosa ili na bradi i obrazima. Ove bele ili žućkaste ciste ponekad se pojavljuju u grupama i mogu zahvatiti veći deo kože lica.

Šta ih izaziva?

Milie se razvijaju kada odumrle ćelije kože ili keratin ostanu zarobljeni ispod površine kože. Zašto se to događa nije jasno utvrđeno, ali one nisu isto što i akne koje su obično prouzrokovane hormonima.

Milie nisu bolne, ne ostavljaju ožiljke i često nestaju same od sebe. Iz tih razloga, tretman milia je često nepotreban. Kod novorođenčadi obično nestaju kroz nekoliko sedmica. Primarne milie kod adolescenata ili odraslih mogu nestati kroz nekoliko sedmica ili meseci i retko se zadržavaju duže vremena.

Kako ih se rešiti?

U većini slučajeva milie nisu ozbiljan problem i same od sebe će nestati. Iako ste sigurno u iskušenju da to učinite, pokušaj da ih sami uklonite nije nimalo pametna ideja.Ako pokušate da ih istisnete, razočaraćete se kad ustanovite da to kod milia ne deluje, a jedino što ćete dobiti je crvenilo i nadraženost na mestu na kojem ste ih stiskali uz mogućnost infekcije pa čak i trajnog ožiljka. Iako ne postoji neka specifična terapija za milie, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ih ili prevenirali ili ubrzali njihovo povlačenje:

- Svakodnevno blagim sapunom čistite područje kože na kojem se nalazi milia.

- Parite lice kako biste otvorili pore.

- Radite blagi piling lica 2 do 3 puta nedeljno.

- Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu i uvek nosite proizvod sa zaštitnim faktorom na koži.

- Izbegavajte masne kreme za kožu ili proizvode na bazi ulja.

Iako zaista nema razloga da se pod hitno rešite milia, neki ljudi to žele iz čisto estetskih razloga. U tom slučaju dermatolog može pomoći i ukloniti ih jednostavnim postupkom koji ne zahteva anesteziju, a obavlja se sterilnom iglicom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati