Zdravlje

Direktno.rs

02. 08. 2022. 06:00 0

Povrće koje obara šećer u krvi

Voće i povrće su dragoceni za zdravu ishranu, ali istraživači preporučuju da što češće koristite crveni luk. Rezultati nove studije pokazuju da ova biljka ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara čiji pankreas ne proizvodi dovoljno insulina.

Primarna uloga ovog hormona je da obuzda količinu glukoze u krvi, a kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 je ovaj mehanizam poremećen. Pored lekova, i prirodna sredstva mogu da pomognu, a jedno od njih je i crveni luk.

U  istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazalo se da kriške crvenog luka mogu značajno da smanje nivo šećera u krvi i to za samo nekoliko sati. Naučnici nisu još sigurni koji mehanizam je za to odgovoran, ali se smatra da će i suplementi proizvedeni od ove biljke imati isti efekat.

Podsetimo, insulin je glavni hormon, jer deluje generalno na sve ćelije organizma i većinu endokrinih i metaboličkih procesa. Mozak, na primer, koristi isključivo šećere za svoj mabolizam. Lekari kažu da, u proseku, svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Zato je zdrava ishrana jedan od najboljih načina preventive.

Pored crvenog luka, za brzo obaranje šećera u krvi je dobar i čaj od đumbira. Obavezno pratite redosled namirnica koje uzimate - prvo treba jesti povrće, što znači, da salatu valja jesti na početku ručka, kako je u mnogim zemljama običaj.

Crveni luk je odličan i kao kisela salata. Priprema se vrlo lako: iseckajte ga na "rebarca", posolite i dodajte malo šećera i bibera u zrnu. Nalijte ga rastvorom sirćeta po ukusu i sipajte u tegle pa ostavite preko noći u frižideru. Lepo se slaže uz sva jela od mlevenog mesa, kao i pržena jaja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati