Zdravlje

Direktno.rs

11. 06. 2022. 09:00 0

Lubenica kraljica leta, za bolje srce i kožu

Jedan od sigurnih znakova da uskoro stiže leto su i lubenice. Skoro svi ih obožavamo, posebno kada su hladne, jer su pravo slatko osveženje.

Lubenice imaju znatno manje šećera u poređenju s drugim povrćem, a, osim toga, bogate su vitaminima A, C i E, mineralima i antioksidantima. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Zbog nutrijenata koje sadrži, ima brojne benefite po naše zdravlje.

Hidrira kožu

Nije tajna da lubenica sadrži veliku koncentraciju vode, zbog čega i deluje osvežavajuće na organizam. Pritom, vitamini E i C takođe imaju hidratantne prednosti. Dok je vitamin E poznat po svojim impresivnim svojstvima hidratacije, pokazalo se da vitamin C istovremeno smanjuje gubitak vlage.

Jednostavno, vitamin E osigurava vlagu, dok vitamin C pomaže da se ona "zaključa" u kožu.

Dobar antioksidant

Lubenica je dobar izvor antioksidanata, pre svega vitamina C, vitamina A, beta-karotena, kao i jedinjenja iz grupe karotenoida-likopena. Ovi snažni antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji mogu da prouzrokuju brojne štetne transformacije.

Podstiče varenje

Lubenica ima visok sadržaj vode i takođe sadrži vlakna. Ovi hranljivi sastojci pomažu u održavanju zdravlja creva sprečavanjem opstipacije i podstiču pravilnost pokreta creva.

Ublažava upalu mišića

U studiji iz 2017. godine, sportisti su dva sata pre trčanja polumaratona popili - jedni pola litre placebo soka, drugi istu količinu soka od lubenice sa dodatkom L-citrulina. Oni koji su konzumirali piće lubenice prijavili su manji bol u mišićima 24–72 sata posle trke.

Dobra je za zdravlje srca

Likopen koji sadrži ovaj sjajan crveni plod može vam pomoći u stabilizaciji krvnog pritiska. Takođe, on može da snizi nivo holesterola i pomaže da naše arterije ostanu zdrave.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati