Zdravlje

Direktno.rs

16. 04. 2022. 10:53 0

Evo zašto su sveži krastavci dobri za zdravlje

Krastavci su ukusna namirnica, ali istovremeno i veoma zdrava. Oni nisu dobri samo kao ukusna salata, već se ovo povrće može koristiti samostalno kao međuobrok ili u sve popularnijoj vodi od krastavca. Čak i većina dece voli krastavce, a ne samo da ih vole gotovo svi, već su i niskokalorični i dobri za naše telo.

Sjajno hidratizuju organizam

Svi znamo koliko je unos tečnosti u organizam važan, posebno za vreme toplijih dana koji nam se polako približavaju. Ali unošenje tečnosti u telo ne mora uvek biti u obliku pića. Krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tela.

Sadrže antikancerogene supstance

Krastavci sadrže lignane i polifenole koji smanjuju rizik od određenih vrsta kancera. To se, na primer, odnosi na rak dojke i rak grlića materice.

Jačaju kosti

Kada pomislite na krastavce, sigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali krastavci su zapravo dobri i za njih. To je zato što je ovo povrće bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u telu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma

Jedući krastavce možete prvenstveno očistiti creva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospešuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci deluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem telu da se na prirodan način oslobodi stresa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati