Zdravlje

Direktno.rs

09. 04. 2022. 09:00 0

Limun i zdravlje: Kome je naročito potreban

Većina ljudi zna da je limun riznica vitamina C, ali njegove koristi za zdravlje se tu ne završavaju. Limun sadrži pektin (prebiotik), koji pomaže u snižavanju šećera u krvi, a istovremeno se može pohvaliti izuzetno malim brojem kalorija, pa je vrlo poželjan u rigoroznim dijetama.

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, vitamin C se efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku, koja ne snižava pH, već ga podiže (alkalizira). Međutim, povećavajući pH u urinu, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamena u bubregu, a takođe pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela, koji je proizvod metabolizma proteina.

Limun takođe sadrži D-limonen, koji je prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi, a posebno se preporučuje kod respiratornih oboljenja. Njegovo dejstvo je dragoceno za osobe sa oštećenim plućima (nakon upale pluća, osobama sa astmom i pušačima).

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin je u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kisjelina i normalizuje osjetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.Tu je i hesperidin koji smanjuje oksidativni stres i upale i normalizuje zdravlje krvnih sudova. On takođe smanjuje vjerovatnoću makularne degeneracije (degeneracije mrežnjače kod starijih osoba), kao i efekat galaktoze – glukoze slične šećeru u mlječnim proizvodima.

Na kraju, tu je i diosmin. On poboljšava stanje krvnih sudova, a u kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je u liječenju proširenih vena i hemoroida.

Kome se posebno preporučuje uzimanje vitamina C:

pušačima
osobama na dijeti
osobama sa respiratornim problemima
osobama koje pate od dijabetesa
osobama koje pate od gihta
osobama sa sporim metabolizmom
ljubiteljima slatkiša i mlečnih proizvoda
osobama koje pate od proširenih vena
starijima od 60 godina.

Savet plus: Budući da je kora najzdraviji deo limuna, preporučuje se da se limun jede zajedno sa korom. Važno je samo da pre upotrebe limun dobro operete sodom bikarbonom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati