Zdravlje

Direktno.rs

22. 02. 2022. 13:24 0

Za sigurnije zdravlje: Iz kuće izbacite 10 stvari

Ljudi su često skloni gomilanju nepotrebnih stvari, a neke od njih mogu biti štetne za zdravlje. Jasno je da ne želite da bacite prekrasan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posuđe od plastike koje imate i proverite da li na njima stoji oznaka 7 ili "PC", što označava polikarbonat.

2. Osveživač vazduha

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osveživači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

3. Zaliha omiljenih napitaka

Ako do danas to niste učinili, trebalo bi da razmislite o promeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, obavljena u magazinu "Nature" ukazuje na to da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu da poremete ravnotežu bakterija u crevima koje su vrlo važne za zdravlje celog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi trebalo da se menja nakon svakih 500 kilometra. Naime, kad se cipele istroše nijansu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu.

5. Stara četkica za zube

Virusi i bakterije lako mogu da se prenesu s četkice za zube u usta. Nepropisno čuvana četkica može začas da se pretvori u skladište malih napasti. Kako biste sprečili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u "fit formi".

6. Stara garderoba

Da li ste znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru pre posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon nekoliko meseci, ali verovatno odlažete kupovinu nove jer one mogu da budu veoma skupe. Ipak, vreme je da odvojite novac za nju jer na njoj se nakupljaju razne bakterije koje mogu da prouzrokuju crvenilo oka, infekcije a retko i slepilo.

8. Ostaci hrane

Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne nameravate da bacite, stavite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjski sunđer

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera, a najčešće se tu radi o raznim klicama. Stručnjaci savetuju da se za pranje sudova koriste krpice koje nakon korišćenja mogu da se operu zajedno s ostatkom veša.

10. Plastične daske za sečenje

Seckanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško je rešiti ih se. Kako biste izbegli zdravstvene probleme, stručnjaci savetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja deluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umesto da se šire one će umreti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati