Zdravlje

Direktno.rs

09. 02. 2022. 14:59 2

Blagodeti suvih šljiva: 4 razloga da ih jedemo češće

Bogastvo i kombinacija nutritivnih materija u šljivi, imaju brojna pozitivna dejstva na ljudski organizam. Budući da smo u periodu godine kada ne možemo da kupimo sveže šljive, mnogi se odlučuju da jedu one sušene koje su ukusna i zdrava poslastica.

Pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, šljive su možda jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Suve šljive nisu manje zdrave od svežih šljiva i istovremeno su dostupne tokom čitave godine, a ovo su samo neke od blagodeti koje ova voćka nudi.

1. Popravljaju raspoloženje

Poznato je da zimi nivo anksioznosti raste. Za stabilnost nervnog sistema potrebni su vitamini grupe B koji su sadržani u šljivama. Uzgred, u stara vremena suve šljive su se smatrale vrlo efikasnim lekom protiv stresa i depresije.

2. Rešavaju problem sa probavom

Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu. Regulisanjem probave preventivno se deluje na zdravlje debelog creva, dok pektin koji se nalazi u ovom suvom voću snižava i holesterol u krvi.

Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba.

3. Smanjuju holesterol

Sigurni smo da većina ljudi zna koliko su vlakna važna kada je u pitanju održavanje zdravog nivoa holesterola jer upijaju višak žuči koji se luči iz jetre. Jetra koristi holesterol da bi proizvela više žuči, a kad vlakna upiju žuč, automatski se snižava i holesterol.

4. Za jačanje imuniteta

U suvim šljivama ima veliki broj slobodnih radikala koji se bore sa bakterijama. Ti radikali zapravo jačaju imuni sistem i bore se protiv virusa.

Da bi ojačali imuni sistem, stručnjaci preporučuju da je poželjno jesti dve do tri suve šljive dnevno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati