Zdravlje

Direktno.rs

29. 01. 2022. 09:03 1

5 prednosti kiselog kupusa: Poboljšava probavu, čuva srce...

Kiseli kupus je povrće koje ima mnoge pogovornosti za zdravlje našeg organizma. Izdvajamo vam čak pet prednosti kiselog kupusa.

Probava

Kiseli kupus u sebi sadrži probiotike, pa poboljšava probavu i brani organizam od bakterija. On jača imuni sistem i štiti od infekcija. Kiseli kupus je naorčito pogodan za osobe sa kronovom bolešću.

Ako ga redovno konzumirate sprečićete infekcije mokraćnih puteva. Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.

Mršavljenje

Sadrži malo kalorija i pun je vlakana, pa se preporučuje osobama koje žele da izgube koji kilogram. Samim tim što ima malo kalorija, pogodan je za sve koji žele da smršaju.

Smanjuje rizik od raka

Kako je kiseli kupus antioksidanas, on pomaže u sprečavanju rasta ćerlija koje su odgovorne za nastanak tumora. Prema nekom istraživanju, kiselu kupus smanjuje rizik od pojave raka dojke.

Čuva srce

Kako je kupus pun vlakana i antioksidanasa, on snižava holesterol. Osim toga, kiseli kupus je jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2.  Vitamin K2 smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja.

Jača kosti

Kako je kupus riznica vitamina K2, pa dorprinose jačanju kostiju. Žene koje su postmenopauzi, a uzimale su redovno K2, imale su šansu da smanje gubitak gustine kostiju.

Vitamin K2 zaslužan je za to što dolazi do smanjenja preloma kičme i kuka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati