Zdravlje

Direktno.rs

06. 11. 2021. 16:34 2

Opsesija zdravom hranom se teško leči

Zdrava ishrana može imati i negativne posledice, ali po psihu. Da li znate šta je ortoreksija? Ova reč zvuči neobično i teško biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija zapravo ima veze sa hranom – u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravom hranom. Neke osobe iz bezazlene potrebe za promenom lošeg način ishrane odu u drugu krajnost i upadnu u ortoreksiju iz koje se ponekad nije lako izvući.

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju poreklo i način pripreme.

Ortoreksija zvanično nije dijagnoza, mada je počela da privlači pažnju medicinske zajednice početkom 21. veka.

Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju poreklo i čistoća hrane, a opsednuti su i planiranjem i pripremom hrane.

Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem - praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija.

Koju hranu ortoreksičari izbegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrednost. Ukoliko je i pojedu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubeđeni da se hrane savršeno zdravo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati